Περίοδος των κυκλώνων: Ασυνήθιστα "ήσυχος" ο Ατλαντικός τo φετινό καλοκαίρι

Περίοδος των κυκλώνων: Ασυνήθιστα "ήσυχος" ο Ατλαντικός τo φετινό καλοκαίρι

Πλησιάζοντας την περίοδο της μέγιστης εμφάνισης τροπικών κυκλώνων και τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, φέτος τον Αύγουστο μόλις μία τροπική ύφεση κατάφερε να εξελιχθεί σε τροπικό κυκλώνα, δηλαδή σε ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με εντάσεις ανέμου άνω των 63 km/h.

Οι τροπικοί κυκλώνες στον Ατλαντικό εμφανίζονται συνήθως μεταξύ Ιουνίου και αρχές Νοεμβρίου, με μέγιστη συχνότητα εμφάνισης τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο της περιόδου 1966-2018, περίπου 3 υφέσεις μετατρέπονται σε τροπικούς κυκλώνες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και ονομάζονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, μόλις ένας τυφώνας (Κατηγορίας 1) έχει δημιουργηθεί το φετινό καλοκαίρι στον Βόρειο Ατλαντικό, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές στις ΗΠΑ μεταξύ 11 και 15 Ιουλίου.

Είναι η πρώτη φορά από το 1982 που την περίοδο 15 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου δεν εκδηλώνονται τροπικοί κυκλώνες στον Βόρειο Ατλαντικό, ενώ η τροπική ύφεση “Chantal” στις 20 Αυγούστου δημιουργήθηκε στο βορειότερο γεωγραφικό πλάτος του Ατλαντικού από το 1988.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη παρότι δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των τροπικών κυκλώνων, θα αυξήσει σημαντικά την ισχύ τους και τις επιπτώσεις τους στις παράκτιες περιοχές, όπως ήδη παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 14:20 ώρα Ελλάδας, βλέπετε την προβλεπόμενη πορεία μιας τροπικής ύφεσης στις Μπαχάμες που αν ενισχυθεί τα επόμενα 24ωρα σε τροπικό κυκλώνα θα λάβει το όνομα “Dorian” και ακολουθεί ακόμη μια τροπική ύφεση βόρεια της Βραζιλίας που προβλέπεται να ενισχυθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας σε τροπικό κυκλώνα κινούμενη βορειοδυτικά και πιθανόν να λάβει επίσης όνομα.

Στην εικόνα μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε τους πυκνούς καπνούς στη Νότια Αμερική από τις αμέτρητες εστίες πυρκαγιών στη Βραζιλία που μαίνονται τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Πηγή: Meteo.gr