Η νέα BMW X5 Protection VR6 ανήκει στη τελευταία γενιά των οχημάτων ασφαλείας. Κατασκευάστηκε με βάση το γνωστό μοντέλο παραγωγής, και όπως ανακοίνωσε η πολυτελής μάρκα «ανταποκρίνεται στην αυξημένη ανάγκη για ατομική προστασία».

Προσφέρει στους ιδιώτες και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, εξατομικευμένη προστασία από βίαιες επιθέσεις, απαγωγές, οργανωμένο έγκλημα.

Η παραγωγή πραγματοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα παραγωγής που ορίζει το BMW Group. Συνδυάζει μια τυποποιημένη σειρά ολοκληρωμένου προστατευτικού εξοπλισμού με τη δυναμική οδήγηση, την άνεση και την προηγμένη τεχνολογία της BMW X5. Είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το μοντέλο παραγωγής όσον αφορά τα χαρακτηριστικά οδήγησης, το υψηλής ποιότητας εσωτερικό και το σχεδιασμό.

Η νέα BMW X5 Protection VR6 πληροί τις απαιτήσεις της κατηγορίας αντοχής VR6, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα επίσημα κριτήρια δοκιμής του VPAM (Prüfstellen für Angriffshemmende Materialien und Konstruktionen, Συλλόγων Ινστιτούτων Δοκιμών για Ανθεκτικά Υλικά και Κατασκευές).

Η επίσημη πιστοποίηση διεξήχθη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα ανθεκτικά σε έκρηξη οχήματα (BRV 2009), τα ανθεκτικά σε έκρηξη οχήματα (ERV 2010) και PAS 300, τα οποία ορίζουν την αντοχή και την εκρηκτική αντοχή των οχημάτων ασφαλείας.

Η ενσωμάτωση του προστατευτικού εξοπλισμού που καθιστά τη νέα BMW X5 όχημα ασφαλείας της κατηγορίας αντίστασης VR6 έχει ήδη ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη του αυτοκινήτου.

Με αυτόν τον τρόπο, ήταν δυνατό να εφαρμοστεί μια ολιστική έννοια ασφάλειας που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς παθητικής και ενεργητικής προστασίας των επιβατών. Τα τμήματα θωράκισης και τα τζάμια ασφαλείας δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για κάθε μοντέλο.

Η πιστοποίηση περιλαμβάνει το πλήρες όχημα και όχι μόνο τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει ρεαλιστική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου προστατευτικού αυτοκινήτου. Ομοίως, η ανάρτηση και τα φρένα της νέας BMW X5 Protection VR6 ευθυγραμμίζονται με το αυξημένο βάρος έναντι του οχήματος παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευελιξία της BMW σε κρίσιμες καταστάσεις οδήγησης.

Προστατευμένος χώρος: θωρακισμένος χώρος επιβατών και τζάμια ασφαλείας

Το εσωτερικό της νέας BMW X5 Protection VR6, προσφέρει στους επιβάτες εξαιρετικά υψηλό επίπεδο προστασίας από επιθέσεις με πυροβόλα όπλα ή εκρηκτικές συσκευές.

Το βασικό στοιχείο του προστατευτικού εξοπλισμού είναι ο θωρακισμένος χώρος επιβατών. Τα χυτά στοιχεία κατασκευασμένα από χάλυβα υψηλής αντοχής προσαρμόζονται στο περίγραμμα του σώματος μέσα στην περιοχή των θυρών, του πλευρικού πλαισίου, της οροφής και του μπροστινού τμήματος.

Το πολυστρωματικό γυαλί ασφαλείας πάχους περίπου 33 χιλ. περιλαμβάνει και εσωτερικό στρώμα πολυανθρακικού ως πρόσθετη προστασία κατά των θραυσμάτων.

Επιπλέον, η διείσδυση από σφαίρες ή θραύσματα εμποδίζεται με προστασία και επικαλυπτική επικάλυψη, π.χ. εντός των ευαίσθητων περιοχών των διακένων των θυρών και των αρθρώσεων του αμαξώματος καθώς και των μεταβάσεων μεταξύ των πλαισίων του αμαξώματος και των υαλοπινάκων.

Επιπλέον, ο θωρακισμένος χώρος επιβατών αντέχει πλευρικές εκρήξεις μέχρι 15 κιλά TNT από απόσταση τεσσάρων μέτρων.

Η πρωτοποριακή επονομαζόμενη προστατευτική τεχνολογία Post Blast για τα τζάμια ασφαλείας εξασφαλίζει ιδιαίτερα αποτελεσματική προστασία από δευτερεύουσες επιθέσεις. Ακόμη και μετά από έκρηξη, όλα τα παράθυρα παραμένουν σταθερά στη θέση τους, εξαλείφοντας έτσι κάθε σχηματισμό κενών μεταξύ υαλοπινάκων και σώματος, αναφέρει η γερμανική μάρκα.

Το δάπεδο προσφέρει προστασία από χειροβομβίδες τύπου DM51. Ενδέχεται να υπάρχει προαιρετική ενίσχυση του οπίσθιου οπλισμού που περιλαμβάνει σύνθετα υλικά από ίνες, τα οποία επίσης αντέχουν σε επιθέσεις με χειροβομβίδες τύπου HG85.

Μια ιδιαίτερα μεγάλη θωρακισμένη οροφή είναι διαθέσιμη ως μια επιπλέον ειδική επιλογή. Η επιπρόσθετη ενίσχυση που αποτελείται από χάλυβα ασφαλείας και σύνθετα υλικά από ίνες προσφέρει πιστοποιημένη προστασία έναντι προσβολών με εκρηκτικά φορτία της κατηγορίας DTG5, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έως και 200 γραμμάρια C4 και πάνω από 500 θραύσματα.

Ένα ακόμα ειδικό στοιχείο του βασικού εξοπλισμού για τη νέα BMW X5 Protection VR6 είναι το νέο ρεζερβουάρ καυσίμου. Μια ειδική επένδυση εξασφαλίζει ότι η δεξαμενή κλείνει αυτόματα μετά από επίθεση, προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή καυσίμου.

Τα τυποποιημένα ελαστικά runflat με ενισχυμένα πλευρικά τοιχώματα επιτρέπουν στον οδηγό να συνεχίσει το ταξίδι ακόμα και μετά από πλήρη απώλεια της πίεσης των ελαστικών.

Οι προαιρετικές λειτουργίες μετά από συντριβή που αφορούν συγκεκριμένα μοντέλα χρησιμεύουν επίσης για τη διατήρηση της κινητικότητας σε ακραίες καταστάσεις. Εξασφαλίζουν ότι ο κινητήρας δεν σβήνει μετά από σύγκρουση και ότι η παροχή ενέργειας δεν διακόπτεται.

Η απαραίτητη ισχύς για την κίνηση του αυτοκινήτου, προέρχεται από έναν βενζινοκινητήρα V8 4.4 που διαθέτει τεχνολογία BMW TwinPower Turbo, απόδοσης 530 ίππων, σε κλίμακα στροφών μεταξύ 5.500 και 6.000 σ.α.λ.

Η μονάδα ισχύος παρέχει μέγιστη ροπή στρέψης 75,8 χλγμ. στις 1.800 σ.α.λ., η οποία παραμένει διαθέσιμη μέχρι 4.600 σ.α.λ. Η νέα BMW X5 Protection VR6 είναι το πιο ισχυρό όχημα της κατηγορίας.

Η μέγιστη δύναμη έλξης του κινητήρα V8 διευκολύνει την επιτάχυνση από 0 σε 100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,9’’. Η μέγιστη ταχύτητα της νέας BMW X5 Protection VR6 περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 210 χλμ./ώρα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας και συναγερμού επίθεσης. Η ενδοεπικοινωνία διευκολύνει την επικοινωνία με άτομα εκτός του οχήματος χωρίς την ανάγκη να ανοίγουν πόρτες ή παράθυρα.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ενσωματωμένα εξωτερικά μικρόφωνα, εξωτερικό μεγάφωνο και μικρόφωνο ανοιχτής ακρόασης, το οποίο είναι εγκατεστημένο στην επένδυση οροφής, καθώς και επιπρόσθετα εσωτερικά μεγάφωνα.

Η λειτουργία συναγερμού επίθεσης εξασφαλίζει με το πάτημα ενός κουμπιού ότι οι πόρτες κλειδώνονται αυτόματα και τα παράθυρα από την πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού είναι κλειστά. Επιπλέον, ενεργοποιούνται οι ακουστικοί και οπτικοί συναγερμοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις