Παρά τη στροφή μεγάλου μέρους των οδηγών στην αγορά των SUV, η Mercedes B Class συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον.

Από το 2005 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μοντέλο, κατάφερε να πουλήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα συνεχίζει να βάζει στοίχημα στην ίδια κατηγορία, παρά την διαφορετικότητα των δεδομένων.

Αυτοί που θα το επιλέξουν, έχουν στη διάθεσή τους χώρους, ασφάλεια και οικονομία καυσίμου. Στην δοκιμαστική οδήγηση του μοντέλου βιώσαμε τον ξεχωριστό χαρακτήρα του. Διαπιστώσαμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που δεν περνά απαρατήρητο.

Το μοντέλο κατάφερε να αποτυπώσει την πραγματικότητα. Δανείστηκε πολλά στοιχεία, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά από την A Class, ενώ έχει γίνει περισσότερο πρακτικό ως προς τις διαστάσεις.

Οι τεχνικοί της εταιρείας επιμήκυναν το αμάξωμα και χαμήλωσαν το ύψος του. Το μήκος του αυτοκινήτου βρίσκεται στα 4.419 μέτρα, το πλάτος στα 1.796 μέτρα και το ύψος στα 1.562 μέτρα με το μεταξόνιο να φτάνει τα 2.729 μέτρα. Διαστάσεις που στην πράξη αποδεικνύονται προς όφελος των επιβατών που έχουν στη διάθεσή τους πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

Η νέα λευκή B Class που οδηγήσαμε ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό για τα λεπτά φωτιστικά σώματα που ενσωματώνουν τα LED φώτα, ενώ στο πίσω κομμάτι του αυτοκινήτου η σχεδίαση είναι ακόμη πιο ήπια. Η διπλή απόληξη της εξάτμισης υποδηλώνει μια σπορ διάθεση, ενώ το ταμπλό ακολουθεί τα πρότυπα των πολυτελών αυτοκινήτων και τους σύγχρονου σχεδιασμού. Αίσθηση προκαλεί η γυάλινη οροφή που ανεβάζει με υψηλά επίπεδα την αίσθηση της ελευθερίας.

Όσο για την ποιότητα. Αυτή μας άρεσε από την πρώτη στιγμή και μας έκανε να δώσουμε τα εύσημα στη γερμανική εταιρεία που ξέρει να κερδίζει τους πάντες. Άνετο και με σπορ εμφάνιση μας πρόσφερε ικανοποιητικό χώρο. Μάλιστα οι πέντε επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους ικανοποιητικό χώρο και το πολύωρο ταξίδι δεν φέρνει κόπωση. Μεγάλο είναι και το πορτ-μπαγκάζ με το διπλό δάπεδο και συστήματα συγκράτησης, με 445 διαθέσιμα λίτρα.

Στο εσωτερικό μας άρεσε η ποιότητα των υλικών, η κατασκευή και η ηχομόνωση. Την ίδια καλή εντύπωση μας προκάλεσε το ψηφιακό μεγάλο ταμπλό, που έχει πάνω της όλη την τεχνολογία. Οι δύο οθόνες, διαθέτουν άπειρες δυνατότητες παραμετροποίησης και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μπορέσεις να εξοικειωθείς από τις δεκάδες λειτουργίες που υπάρχουν στο τιμόνι.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ποιότητα κύλισης, το πάτημα και η ανταπόκριση του αυτοκινήτου σε δύσκολες καταστάσεις, με τα συστήματα ασφάλειας να είναι πάντα σε επαγρύπνηση διορθώνοντας κάθε πιθανόν λάθος του οδηγού.

Ο τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας των 1500 κυβικών με τους 116 ίππους και τα 26,4 κιλά ροπής στην πράξη αποδείχθηκε ιδιαίτερα δυνατός και οικονομικός. Η μέση κατανάλωση πετρελαίου κυμάνθηκε κοντά στα πέντε λίτρα πετρελαίου για κάθε 100 χιλιόμετρα, ενώ σε απόλυτες τιμές και με χαμηλή ταχύτητα σε ταξίδι μπορεί να πέσει στα 3 λίτρα.

Στην χαμηλή κατανάλωση συνέβαλε σημαντικά το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των επτά σχέσεων, με τη πολύ καλή κλιμάκωση. Ωστόσο δεν θα πρέπει να προσπεράσουμε και το γεγονός ότι ο οδηγός μπορεί να επιλέξει και άλλους τρόπους οδήγησης, όπως Eco, Comfort και Sport. Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι διακριτικά και σπάνια θα καταλάβετε πότε επεμβαίνουν, με μοναδική εξαίρεση το ενεργό σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας που επεμβαίνει άμεσα και γίνεται συνέχεια αντιληπτό.

Η 3η γενιά της B Class, κατάφερε να ξεχωρίσει, βλέποντας κατάματα τα SUV που συγκεντρώνουν τα βλέμματα μεγάλης μερίδας αγοραστών. Όμως μια σειρά από θετικά στοιχεία, αλλά και με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μια ασφαλής Mercedes με καλούς χώρους, με υψηλή τεχνολογία, με ποιότητα κύλισης, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και παροχή μεγάλης άνεσης στο ταξίδι και στην πόλη, η επιλογή της γίνεται ευκολότερη.

Για να αποκτήσει κανείς την B180d της δοκιμής μας, αρκεί να δαπανήσει 33.590 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις