Πολλές ξεχωριστές συμμετοχές είχε ο χθεσινός, 37ος Κλασσικός Μαραθώνιος και μία από αυτές αφορούσε σε έναν τυφλό Νοτιοκορεάτη αθλητή.

Ο Ντονγκ Χο Χαν όχι μόνο κατάφερε να τερματίσει στην παρθενική συμμετοχή του σε Μαραθώνιο με χρόνο 4.27.38, αλλά το έπραξε και ασυνόδευτος χάρη σε μια πρωτοποριακή συσκευή που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίπτωσή του.

Όπως γράφουν οι Korea Times, ο Χαν πάσχει κληρονομική οπτική νευροπάθεια, μια πάθηση που τον άφησε σχεδόν ολοκληρωτικά τυφλό στα χρόνια που ήταν φοιτητής Ιατρικής.

Παρά τη δυσκολία, ο Κορεάτης δεν το έβαλε κάτω και υλοποίησε το μεγάλο του όνειρο να γίνει αθλητής. Μάλιστα, δεν επικεντρώθηκε μόνο σε ένα άθλημα αλλά συμμετέχει σε αγώνες ποδηλασίας, τριάθλου και κολύμβησης. Ως κολυμβητής ήταν που εκπροσώπησε και τη χώρα του στους Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016.

Χθες συμμετείχε στον πρώτο του Μαραθώνιο και σύμμαχός του ήταν μια ειδική συσκευή γυαλιών. Τα 'Welcome Dream Glasses' σχεδιάστηκαν ειδικά για τον Χαν από κορεατική εταιρία αλλά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από ανθρώπους που έχουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα προβλήματα όρασης.

Τα λευκά γυαλιά του Χαν ήταν συνδεδεμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης και GPS που του έδινε κωδικοποιημένες ηχητικές πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, σε ό,τι αφορά στη διαδρομή, τα εμπόδια που είχε μπροστά του, τους αθλητές που ήταν γύρω του, ακόμη και για την κατάσταση του οδοστρώματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις