Σήμερα Δευτέρα, στις 14.35, θα γίνουμε παρατηρητές στην Ελλάδα της σπάνιας διάβασης του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, φαινόμενο που θα είναι ορατό και σε άλλες χώρες.
Η διάβαση θα διαρκέσει περισσότερες από 5,5 ώρες (μέχρι και τις 20.04 το βράδυ, ώρα Ελλάδος), εντούτοις στη χώρα μας θα είναι ορατή μέχρι τις 17.20, λίγο δηλαδή πριν δύσει ο Ήλιος.
Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και πιο κοντινός στον Ήλιο θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας και θα φαίνεται σα να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο. Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή στη χώρα μας, ήταν το 2016, ενώ η επόμενη διάβαση που θα είναι και πάλι ορατή από την Ελλάδα θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου του 2032. Θα επαναληφθεί, δε, το 2039, το 2049 και το 2052.