Αντιολισθητικές αλυσίδες: Με την κακοκαιρία Ζηνοβία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα, χιόνι πέφτει ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της Αττικής από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ έχουν κλείσει δρόμοι. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκδρομείς ενδέχεται να δυσκολευτούν ιδιαίτερα, καθώς συνήθως δεν είναι εξοικειωμένοι με την οδήγηση στους χιονισμένους δρόμους.

Στην Ελλάδα έχουμε συνήθως συνθήκες χιονιού και πάγου στην άσφαλτο. Τα περισσότερα αντιολισθητικά συστήματα είναι μόνο για χιόνι. Ωστόσο, υπάρχουν αλυσίδες για χιόνι και για πάγο. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν κανένα σύστημα δεν καλύπτει παρατεταμένη οδήγηση στην άσφαλτο, μερικά όμως συστήματα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν περισσότερα χιλιόμετρα στην άσφαλτο και φυσικά είναι κατάλληλα και για χιόνι και για πάγο.

Στην αγορά κυκλοφορούν τα εξής συστήματα:

⦁ Παραδοσιακές αλυσίδες
⦁ Χιονοκουβέρτες, κάλτσες, πανιά (κατάλληλο μόνο για Χιόνι και Πάγο)
⦁ Αλυσίδες από λάστιχο
⦁ Ειδικά συστήματα

Τι πρέπει να προσέξουμε

Το σύστημα που θα προμηθευτούμε θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να είναι το σωστό νούμερο για τα λάστιχά μας και φυσικά να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως να τα τοποθετούμε.

Πως μπαίνουν οι αλυσίδες

Οι αλυσίδες μπαίνουν στους τροχούς κίνησης, στα περισσότερα αυτοκίνητα είναι οι μπροστινοί τροχοί. Απλώνουμε τις αλυσίδες πίσω από τον κάθε τροχό. Πιάνουμε τις δύο άκρες του κεντρικού σωλήνα και τις ενώνουμε στο άνω άκρο του τροχού, αφού τις έχουμε τραβήξει με δύναμη. Ενώνουμε το άκρο της αλυσίδας στο άνω τμήμα, ώστε να καλυφθεί η πάνω περίμετρος του τροχού.

Τραβάμε με δύναμη το γάντζο, ώστε να τεντωθεί η αλυσίδα γύρω από τον τροχό και τον περνάμε μέσα από το πλαστικό σε σχήμα U, που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Ενώνουμε το γάντζο στο πάνω μέρος του τροχού σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο τεντωμένος.

Στη συνέχεια κινούμε το αυτοκίνητο για λίγα μέτρα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει ταιριάξει η αλυσίδα στο ελαστικό. Καλό είναι μετά από λίγη ώρα να κάνουμε έναν ακόμα έλεγχο, καθώς αν η αλυσίδα είναι χαλαρή, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν φθορές στα ελαστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις