Πωλούνται Ελληνικά F-16: Επιβεβαίωσε την αποκάλυψη τουnooz.gr ο Υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου είχαμε δημοσιεύσει ότι πωλούνται ΕλληνικάF-16C block 30 δηλαδή της σειράς που είχε ενταχθεί πρώτη στην Πολεμική Αεροπόρια με τον πρόγραμμα της6ης Μαρτίουτου 1985όταν οπρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε εξαγγέλλει θεαματικά την περιβόητη «αγορά του αιώνα».Σύμφωνα με ανακοίνωση του τότε ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και 40 Μιράζ 2000. Τα αεροσκάφη έχουν κλείσει ήδη 30 έτη, επίπονης χρήσης – δεν είμαστε Βέλγιο – δεν είναι δυνατή αναβάθμισή τους, αλλά υπάρχει τεράστια ζήτηση από χώρες που εντάσσονται τα τελευταία χρόνια στο NATO, αλλά και χώρες της Ασίας που αναζητούν φθηνό μαχητικό με τεράστιες δυνατότητες.

Κατόπιν των αποκαλύψεων του nooz.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, έθεσε ερώτημα στον ΥΠΕΘΑ για την προοπτική πώλησης των αεροσκαφών προς τρίτες χώρες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, του βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα «Πώληση αεροσκαφών F-16 Block.30», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο πώλησης των αεροσκαφών, αλλά πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η ένταξη και απόσυρση αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία γίνεται πάντα με γνώμονα τόσο τις ανάγκες της ΠΑ, όσο και τις δυνατότητες υποστήριξης των αεροσκαφών, συνεκτιμώντας και τη σχέση κόστους με το προσδοκώμενο επιχειρησιακό αποτέλεσμα».

Διαβάστε: Αναβάθμιση F-16 ΕΑΒ : Προς πώληση μαχητικά για εύρεση πόρων και υποστήριξη Mirage 2000EG/BG/-5

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχθηκε ότι «έχει εκδηλωθεί όντως ενδιαφέρον για πώληση τους και έχουν κατά καιρούς εξεταστεί διάφορες προτάσεις», ενώ για την πιθανότητα αναβάθμισης τους μάλλον δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: «Η αναβάθμισή τους επίσης εξετάσθηκε κατά το παρελθόν, πλην όμως τόσο οι οικονομικοί όσο και άλλοι επιχειρησιακοί λόγοι δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά δήλωσε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2027. Για το ζήτημα του μέλλοντος των F-16 Block.30 έχουμε καταθέσει την άποψη μας με το άρθρο μας «ΠΑ: Πρόθεση της Lockheed Martin για εξαγορά των F-16 Block.30 ενώ θα έπρεπε να επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο. Επιγραμματικά η άποψη μας είναι ότι τα αεροσκάφη δεν πρέπει να πουληθούν, αλλά να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν στις τάξεις της ΠΑ.