«Πανσέληνος του Λύκου»:Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις δέκα ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής. Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.

Η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA. Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς. Οι εκλείψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με γυμνά μάτια.

Γιατί ονομάζεται «Πανσέληνος του Λύκου»;

Ονομασίες των Πανσελήνων συναντώνται σε πολλούς πολιτισμούς, όπως τον κινέζικο, τον κέλτικο, της παλιάς Αγγλίας και της Νέας Γουινέας. Επίσης, ινδιάνικες φυλές της Αμερικής που χρησιμοποιούσαν τις φάσεις και τους κύκλους της Σελήνης για να παρακολουθούν τις εποχές και να προσδιορίζουν όλο το μήνα κατά τον οποίο συνέβαιναν διάφορα στη φύση, έδωσαν ένα μοναδικό όνομα για κάθε μία. Ωστόσο, τα πιο γνωστά ονόματα των Πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές των Αλγκονκίνων* που ζούσαν στην περιοχή της Νέας Αγγλίας και δυτικά της λίμνης Superior.

Οι φυλές αυτές είχαν ίσως τη μεγαλύτερη επίδραση στους Ευρωπαίους αποίκους της Αμερικής. Τα ονόματα δεν είναι τα μοναδικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Κάθε όνομα Πανσελήνου, με μία εξαίρεση, διέφερε μεταξύ των διαφόρων φυλών Αλγκονκίνων, για να μην αναφέρουμε και τις άλλες φυλές σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Έτσι, τον Ιανουάριο με το πυκνό χιόνι και την απόλυτη ηρεμία της νύχτας, το ουρλιαχτό του λύκου αντηχεί σε όλο το δάσος. Μερικές φυλές ονόμαζαν αυτό το φεγγάρι Πανσέληνο του Χιονιού, αν και κατά κόρον χρησιμοποιείται για τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις