Ρωσία: Η ρωσική εταιρεία KrioRus καταψύχει τους«ασθενείς» όπως αποκαλεί τους νεκρούς που φυλάσσονται στις πανύψηλες μεταλλικές δεξαμενές της. Οι θερμοκρασίες όπουσυντηρούνται είναι στους -196 βαθμούς Κελσίου, με σκοπό να μην αποσυντεθούν. Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η επιστήμη θα μπορέσει να αναστήσει τους νεκρούς.

Ο Βορονένκοφ που έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην επιστήμη, δήλωσε: «Ελπίζω ότι κάποια μέρα θα φτάσουμε στο επίπεδο να παράγουμε τεχνητά σώματα και όργανα για να δημιουργήσουμε ένα τεχνητό σώμα, στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί ο εγκέφαλος της μητέρας μου». Ο Αλεξέι Βορονένκοφ είναι ένας από τουςπελάτες της ρωσικής εταιρείας που απευθύνθηκε σε εκείνη όταν απεβίωσε η 70χρονη μητέρα του, πληρώνοντας το ποσό των 15.000 δολαρίων για να καταψυχθεί και να διατηρηθεί ο εγκέφαλος της, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα, με την πρόοδο της επιστήμης, θα μπορέσει να την επαναφέρει στη ζωή. «Το έκανα επειδή είχαμε πολύ στενή σχέση και πιστεύω ότι είναι η μοναδική ευκαιρία μας για να ξανασυναντηθούμε στο μέλλον», είπε ο Βορονένκοφ, ο οποίος σκοπεύει να ακολουθήσει και ο ίδιος την κρυογονική μέθοδο όταν πεθάνει.

Η ρωσική εταιρεία φιλοξενεί71 εγκεφάλους και πτώματα ανθρώπων που πλέουν σε υγρό άζωτο σε μια από τις πανύψηλες μεταλλικές δεξαμενές της εταιρείας, έξω από τη Μόσχα.Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψευδοεπιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Εβγκένι Αλεξάντροφ, περιέγραψε την κρυογονική ως μια «αποκλειστικά εμπορική μέθοδο που δεν έχει καμία επιστημονική βάση», σχολιάζοντας το θέμα στην εφημερίδα Izvestia. Πρόκειται για «φαντασιοπληξία που βασίζεται στην ελπίδα των ανθρώπων ότι θα αναστηθούν από τους νεκρούς και τα όνειρά τους για αιώνια ζωή», κατέληξε.

Η διευθύντρια της ρωσικής εταιρείας κρυογονικήςη οποία κατέψυξε τον σκύλο της το 2008, είπε ότι είναι πιθανό να αναπτυχθεί στο μέλλον η τεχνολογία για την ανάσταση των νεκρών, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Σύμφωνα με την KrioRus εκατοντάδες πιθανοί πελάτες από περίπου 20 χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες για να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της μετά θάνατον. Για τους Ρώσους, το κόστος φτάνει τα 36.000 δολάρια για μια «ολόσωμη» ψύξη και τα 15.000 μόνο για τον εγκέφαλο. Οι τιμές είναι ελαφρώς υψηλότερες για τους ξένους πελάτες.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2005, υποστηρίζει ότι είναι η μοναδική στο είδος της στη Ρωσία. Έχει να ανταγωνιστεί τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες στις ΗΠΑ, όπου η πρακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της KrioRus, εκείνοι που πληρώνουν για να καταψύξουν τους δικούς τους ανθρώπους, δείχνουν πόσο πολύ τους αγαπούν. «Τι μπορούμε να κάνουμε για τους συγγενείς μας που πέθαναν ή για ανθρώπους που αγαπάμε; Μια ωραία κηδεία, ένα φωτογραφικό άλμπουμ. Αυτοί κάνουν ένα βήμα παραπάνω, αποδεικνύοντας την αγάπη τους ακόμη περισσότερο», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις