Έρευνα ΙΤΕ: Πρόκειται για το κοντινότερο στη Γη άστρο, σε απόσταση 4,3 ετών φωτός. Με αυτή την ανακάλυψη – η οποία πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με νέες παρατηρήσεις – ο Εγγύτατος γίνεται το κοντινότεροσύστημα με πολλαπλούς πλανήτες. Ο Εγγύτατος, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1915, είναι ένας κόκκινος νάνος, μικρότερος και πιο κρύος από τον Ήλιο, που αποτελεί το τρίτο άστρο σε ένα τριπλό σύστημα, μαζί με το διπλό άστρο Εγγύτατος ΑΒ.

Από το 2016 είχε ανακαλυφθεί ότι φιλοξενεί ένα πλανήτη, τον Εγγύτατο β (Proxima b), με μέγεθος περίπου παρόμοιο με αυτό της Γης και μάλιστα στη λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη», δηλαδή σε κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του, ώστε πιθανώς να διαθέτει υγρό νερό και να είναι κατοικήσιμος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φάμπιο Ντελ Σόρντο, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς επίσης τον Μάριο Νταμάσσο από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής (INAF) στο Τορίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, έφεραν στο φως νέα δεδομένα που υποδηλώνουν την παρουσία ενός δεύτερου πλανήτη σε αυτό το σύστημα, του Εγγύτατου γ (Proxima c).

Η ανάλυση δεδομένων από παρατηρήσεις διάρκειας 17 ετών που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) στη Χιλή, συγκεκριμένα με τους φασματογράφους HAPRS στο αστεροσκοπείο της Λα Σίγια και UVES στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Σέρρο Παρανάλ, έδωσε στοιχεία για την ύπαρξη του δεύτερου εξωπλανήτη, ο οποίος έχει περίπου έξι φορές μεγαλύτερη μάζα από της Γης, συνεπώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «υπερ-Γη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις