Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν: Μενού με Αεροπλανοφόρα αλλά και εμπόδια στις Belh@rra [pic]

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle
Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν: Μενού με αεροπλανοφόρα αλλά και εμπόδια στις Belh@rra. Με κοινές περιπολίες ελληνικής φρεγάτας στην Μεσόγειο με το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και ασκήσεις με το ελικοπτεροφόρο Dixmude των Fusiliers Marins με την 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών στην άσκηση "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020" προετοιμάζεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, στις 29 Ιανουαρίου.

Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν: Μενού με Αεροπλανοφόρα αλλά και εμπόδια στις Belh@rra. Με κοινές περιπολίες ελληνικής φρεγάτας στην Μεσόγειο με το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης , ασκήσεις με το ελικοπτεροφόρο Dixmude των Fusiliers Marins με την 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών στην άσκηση "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020" προετοιμάζεται η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, στις 29 Ιανουαρίου. 

Η φρεγάτα «Σπέτσαι» έχει πλεύσει ήδη από την Πέμπτη στη βάση της Τουλόν στη νότια Γαλλία όπου βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο και θα αποτελέσει μέρος της ομάδας κρούσης, που αποτελεί τη συνοδεία του αεροπλανοφόρου, στο πλαίσιο αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποστολή θα συνοδεύεται από δυνάμεις που προέρχονται από Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία. Το ελικοπτεροφόρο σκάφος αποβάσεων Dixmude, είναι το μεγαλύτερο αυτή στην στιγμή στην περιοχή και Γάλλοι θα συμμετέχουν στη μεγάλη ελληνική διακλαδική αποβατική άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020» μαζί και με μονάδες των ΗΠΑ που δρουν στην Μεσόγειο.

Δύσκολη όμως θα είναι διαπραγμάτευση για τις δυο φρεγάτες, στα ίδια ζητήματα που είχε συναντήσει εμπόδια κι η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ πάντα ήταν πρόθυμες να μοιράσουν υποκατασκευαστικό έργο και στην Ελλάδα, ενώ μετά από τόσες δεκαετίες, το πολεμικό ναυτικό έχει την μεγαλύτερη δυνατή ομοιοτυπία σε υλικό, υποδομές και όπλα. Για παράδειγμα στο θέμα των αντιτορπιλικών DDG Arleigh Burke που διακαώς θα ήθελε η χώρα μας από τις ΗΠΑ, γιατί θα άλλαζε τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ μας, είναι συμβατές κατά σχεδόν 80% με υπάρχουσες μονάδες του ΠΝ, καθώς ως προωστικό σύστημα έχουν τους LM2500 όπως οι φρεγάτες MEKO200HN, πυροβόλο και Phallanx που ήδη υπάρχει στο ΠΝ και θα χρειαστεί εκπαίδευση φυσικά σε κάποια νέα σύστημα AEGIS Mk7 ή τον πύραυλο Stantard 2MR.

Αντίθετα η Γαλλία είναι πολύ δύσκολη στις διαπραγματεύσεις για τις Belh@rra παρά το αστρονομικό πόσο,  ήδη ένα εμπόδιο τα τελευταία χρόνια. Όπως είναι γνωστό οι Γάλλοι μέχρι στιγμής δεν δίνουν υποκατασκευστικό έργο στην Ελληνική βιομηχανία, η οποία μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και την ανεργία να είναι διψήφια επί μια δεκαετία, διψάει για τέτοια μακροχρόνια προγράμματα. Δυστυχώς για τις Belh@ra ο Μακρόν είναι ανένδοτος και τα θέλει όλα αποκλειστικά στα Γαλλικά ναυπηγεία και εργοστάσια και θα πιθανός θα δεχόταν να συζητήσει για την option 2 + 2 φρεγατών, κάτι που όμως θα εκτόξευσε σε αστρονομικά ποσά το ήδη μεγάλο προϋπολογισμό. 

H FTI/Belh@rra είναι πραγματικά ένα μοναδικό πλοίο, με οπλισμό και ικανότητες ανώτερα από τον ανταγωνισμό,  με κορυφαίο ραντάρ Sea Fire 500, τυπικό φορτίο Aster30, MdCN, Εxocet MM40 block III, πυροβόλο των 76 mm, Νarwhal , και MU90. Όμως εκτός από τους Exocet είναι συστήματα νέα για το Πολεμικό Ναυτικό και θα είναι εθνικά απαραίτητο να εμπλακεί η Ελληνική αμυντική βιομηχανία σε όσο γίνεται περισσότερα προγράμματα για λόγους τεχνογνωσίας και μακροπρόθεσμης υποστήριξης του υλικού, κάτι που η Γαλλική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει και σε αυτό τον τομέα είχαν κολλήσει και οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις. 

Εδώ να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα, αν ζούσαμε την εποχή παχειών αγελάδων, To Π.Ν χρειάζεται μέχρι το 2030   που θα αποσυρθούν οι τελευταίες S Kortenear , περίπου 10 μονάδες επιφανείας, οπότε η όποια απόφαση μας πρέπει να βλέπει πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, που επείγουν βέβαια, αλλά δεν είναι λόγος να χαθεί η ευκαιρία μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην μετάβαση προς τις νέα γενεά πολεμικών σκαφών