Βρετανία Huawei: Η απόφαση ορίζει πως στην εταιρεία δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση στον πυρήνα του δικτύου, σε αποκαλούμενες «ευαίσθητες περιοχές» μεταξύ των οποίων στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, στονκινεζικόκολοσσόθα επιτραπεί να καταλάβει το 35% των περιφερειακών υποδομών κι εξοπλισμού, στους οποίους περιλαμβάνονται και κεραίες εκπομπής.

Η απόφαση ελήφθη παρά τις αμερικανικές πιέσεις που έχουν εκδηλωθεί προς πάσα κατεύθυνση για να εμποδιστεί η κινεζική εταιρία από πολλές χώρες της Δύσης. Για την κυβέρνηση Τζόνσον σηματοδοτεί το πρώτο ισχυρό τεστ μετά το Brexit στην πορεία της Βρετανίας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επιδίωκαν τον πλήρη αποκλεισμό της Huawei από το Ηνωμένο Βασίλειο στη βάση «ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια», υποστηρίζοντας ότι ο εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Τόσο η Huawei όσο και η κινεζική κυβέρνηση έχουν επανειλημμένως απορρίψει ως ψευδείς τους ισχυρισμούς αυτούς.

Δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον


Η απάντηση της Huawei στη βρετανική κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η Huawei καλωσόρισε την απόφαση της Βρετανίας. «Η Huawei είναι καθησυχασμένη από την επιβεβαίωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να συνεχίσουμε με την την ανάπτυξη του 5G», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Huawei, Victor Zhang.Έκανε λόγο για μια απόφαση που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία. «Αυτή η απόφαση που βασίζεται σε τεκμήρια θα οδηγήσει σε μια πιο προηγμένη, πιο ασφαλή και οικονομικά πιο αποτελεσματική υποδομή τηλεπικοινωνιών που θα είναι κατάλληλη για το μέλλον. Δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόσβαση στην κορυφαία τεχνολογία και εξασφαλίζει μια ανταγωνιστική αγορά», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις