Χρυσόμαλλος Δέρας 2020 : Με την κωδική ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας», οι έλληνες κομμάντος ξαναπέφτουν στην … μάχη με τηνπολυεθνική άσκηση των Ελλήνων καταδρομέων, Βαλκανικών δυνάμεων και των ΗΠΑ. Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (Τ.Α.Μ.Σ.) «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ – 20», [(Field Training Exercise (FTX)/Live Exercise (LIVEX) «GOLDEN FLEECE – 20»], είναι άσκηση επιπέδου Tάγματος, με συμμετοχή Τμημάτων των ΙΙ Μ/Κ ΜΠ – Ι ΜΠ, και τις χώρες Η.Π.Α., Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Βόρειας Μακεδονίας,διαδέχεται την «Μέγας Αλέξανδρος 2020» που μόλις ολοκληρώθηκε. Η άσκηση ξεκινά σήμερα στο Κιλκίς και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή με την μεγάλη επιχείρηση στο ειδικά διαμορφωμένο πεδίο βολής του «Ασκού Προφήτη».

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν τα επιθετικά ελικόπτερα ApacheAH-64A και AH-64D από την βάση της1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο, μαζί με οχήματα από τις χώρες που θα συμμετέχουν καθώς και όπως είναι γνωστό θα οι ΗΠΑ θα αποσπάσουνεπίσης Apache που σταθμεύουν στην περιοχή των Βαλκανίων. Η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας, είναι σημαντική μετά από μακροχρόνια περίοδο που η Τουρκία προσπαθούσε να την εντάξει στο "τόξο των βαλκανίων" στην προσπάθεια της να περικυκλώσει την Ελλάδα. Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και εκατέρωθεν καχυποψία, αλλά τέτοιες ασκήσεις είναι θετικά βήματα προσέγγισης

Σκοπός της είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους. Η Τελική Φάση της άσκησης θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2020. Ως Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ) καθορίστηκε η 14 Φεβρουαρίου 2020.

[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΩ: Γάλλος Fusiliers Marinsαπό την άσκηση ΤΑΜΣ "Μέγας Αλέξανδρος 2020"]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις