Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2020: Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια γιορτή που λαμβάνει χώρα στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να είναι ημέρα αργίας. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων.

Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ο Β’ αποφάσισε ότι οι ανύπανδροι άνδρες γίνονταν καλύτεροι στρατιώτες και κάπως έτσι απαγόρευσε δια νόμου τον γάμο των νεαρών ανδρών. Ένας νεαρός ιερέας όμως, ονομαζόμενος Βαλεντίνος, εξοργίστηκε πραγματικά με αυτή την αδικία και αψήφησε τον Κλαύδιο συνεχίζοντας να τελεί γάμους για λογαριασμό νεαρών ανδρών μυστικά. Ο Κλαύδιος κάποτε ανακάλυψε την παράνομη δράση του Βαλεντίνου και τον καταδίκασε σε θάνατο. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ο Βαλεντίνος ερωτεύθηκε την κόρη του ανθρώπου που τον φύλαγε και η οποία τον επισκεπτόταν στη φυλακή. Πριν τον θανατώσουν, ο Βαλεντίνος έγραψε ένα γράμμα στην αγαπημένη του υπογράφοντάς το «Ο Βαλεντίνος σου» -έκφραση που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα-. Ο Βαλεντίνος εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου το 270 μ.Χ.. Το 496 μ.Χ. ο Πάπας Γελάσιος όρισε ως ημέρα τιμής του Αγίου Βαλεντίνου την 14η Φεβρουαρίου ο οποίος εκείνη την εποχή είχε αναγνωριστεί και ως Άγιος.

Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία. Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.

Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου.

Γιατί προσφέρουμε λουλούδια;

Για ποιον λόγο συνηθίζεται να προσφέρουμε λουλούδια στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου; Γιατί τα λουλούδια συμβολίζουν τη γονιμότητα, την αγάπη, τον γάμο και τον ρομαντισμό. Μάλιστα, για πολλά πολλά χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου γίνονταν διάφορα φεστιβάλ λουλουδιών προς τιμήν της αγάπης.

Η ιστορία της προσφοράς λουλουδιών στα αγαπημένα μας πρόσωπα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προκύπτει από το παλιομοδίτικο έθιμο της αποστολής λουλουδιών σε μορφή ανθοδέσμης για να περάσουμε μηνύματα που δεν θέλουμε να εκφράσουμε με λέξεις. Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε κάπου μέσα στον 18ο αιώνα από τον Κάρολο Β της Σουηδίας.

Ο Άγιος Βαλεντίνος κάνει… τζίρους δισεκατομμυρίων

H γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο εμπορικές γιορτές, με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων. Στην Ελλάδα, οι ερωτευμένοι είναι πολύ συγκρατημένοι στις δαπάνες τους ωστόσο οι έμποροι αναμένουν ότι έστω κι έτσι θα δουν τους τζίρους του να ανεβαίνουν.

Εκτιμάται ότι φέτος, στις ΗΠΑ, θα γίνουν αποστολές δώρων αξίας 33 εκατ. δολαρίων. Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 51% των ερωτηθέντων έχει σχεδιάσει κάτι για αυτή τη νύχτα, ποσοστό μειωμένο κατά 4% σε σχέση με πέρσι, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα μειωθούν τα έξοδα. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ξοδέψουν 20,7 δισ. δολάρια σε σοκολάτες, γλυκά, κοσμήματα και λουλούδια, αυξάνοντας τα έξοδα κατά 6% σε σύγκριση με το 2018.

Η Εθνική Ένωση Εμπορίου στις ΗΠΑ υπολογίζει πως θα ξοδευτούν:

  • 3,9 δισ. δολάρια σε κοσμήματα
  • 3,5 δισ. δολάρια σε βραδινές εξόδους
  • 2,1 δισ. δολάρια σε ρούχα
  • 1,9 δισ. δολάρια σε λουλούδια
  • 1,8 δισ. δολάρια σε γλυκά
  • 1,3 δισ. δολάρια σε κάρτες δώρων
  • και 933 εκατ. δολάρια σε κάρτες.

Υπολογίζεται πως ο μέσος Αμερικανός αναμένεται να ξοδέψει περίπου 162 δολάρια εκείνη την ημέρα. Οι καταναλωτές ηλικίας 35-44 είναι εκείνοι που… τιμούν ιδιαίτερα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου καθώς ξοδεύουν περίπου 279 δολάρια, με τις ηλικίες 25-34 να ακολουθούν με 239 δολάρια σε έξοδα. Όμως και οι ζωόφιλοι αναμένεται να είναι από τους πολυέξοδους της συγκεκριμένης ημέρας καθώς υπολογίζεται πως θα δαπανήσουν συνολικά 886 εκατ. δολάρια.

Στην ευρωπαϊκή όχθη του Ατλαντικού, στη Βρετανία με το Brexit να βρίσκεται ante portas, οι δαπάνες για τους ερωτευμένους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,1% από το 2018. Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι Έλληνες ερωτευμένοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις περσινές δαπάνες που κυμάνθηκαν στα 43,6 ευρώ, με ένα μεγάλο ποσοστό να προτιμά την αγορά γλυκών για την συγκεκριμένη ημέρα.