Άρης διαστημόπλοιο: Τις ελπίδες για ένα διαστημικό πρόγραμμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρει το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Hope, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι με προορισμό τον πλανήτη Άρη. Ο αραβικός κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα στο Hope, το οποίο θα έχει το μέγεθος και το βάρος ενός αυτοκινήτου.

Σημειώνεται πως πέρσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγόρασαν μία θέση σε έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ, με τον οποίο έστειλαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λίγες μέρες τον πρώτο αστροναύτη τους. Επόμενος στόχος του είναι να στείλουν μία ρομποτική αποστολή στον Άρη, η οποία θα προστεθεί σε παρόμοιες πιο γνωστές αποστολές στον «κόκκινο» πλανήτη, που σχεδιάζονται για το φετινό καλοκαίρι από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), την Κίνα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τη ρωσική Roscosmos. Ωστόσο, η αραβική αποστολή θα περιοριστεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη, την ώρα που οι άλλες αποστολές σκοπεύουν να στείλουν ένα ρομποτικό ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη. Η αραβική αποστολή δεν παύει να αποτελεί έναν θρίαμβο για τα Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία είχε κάνει κάτι ανάλογο το 2014, αλλά το ινδικό σκάφος δεν είχε ευαίσθητα όργανα για να κάνει άξιες λόγου παρατηρήσεις, αντίθετα με το Hope που θα έχει εξοπλισμένα με πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα (δύο φασματόμετρα και μία κάμερα), μελετώντας την ατμόσφαιρα, τις αλλαγές θερμοκρασίας και τον καιρό του Άρη. Το Hope προορίζεται να μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια σε τροχιά, ώστε να καλύψει όλες τις εποχές του αρειανού έτους, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο γήινα έτη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις