Ηλεκτρικα αυτοκίνητα:Αυτό οφείλεται στο ότιο ηλεκτροκινητήρας δεν χρειάζεται πρώτα να ανεβάσει στροφέςγια να αυξηθεί τόσο η ισχύς όσο και η ροπή που αποδίδει. Εδώτα πάντα είναι διαθέσιμα από χρόνο 0 και από 0 στροφές και έτσι οι οδηγοί, που έχουν χρόνια συνηθίσει στα χαρακτηριστικά απόδοσης των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αιφνιδιάζονται.Το αποτέλεσμα είναι, λογικά και αναμενόμενα, ταπιο πολλά ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το τελευταίοαποδεικνύεται και από τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν σε χώρες στις οποίες η ηλεκτροκίνηση έχει σαφώς μεγαλύτερη διείσδυση σε σχέση με την Ελλάδα. Στη Δανία για παράδειγμα και από τα στοιχεία των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας (Topdanmark, Tryg και Codan) προκύπτει πωςτα EVs εμπλέκονται κατά ποσοστό 20% πιο πολύ σε ατυχήματα σε σχέση με μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες. Πολλά από τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί έχουν γίνει με μικρές ταχύτητες και σε διαδικασίας στάθμευσης και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πιο έντονη επιτάχυνση που προαναφέραμε. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πωςτο αντίστοιχο ποσοστό που αναλογεί σε μοντέλα της Tesla είναι μέχρι και κατά 50% μεγαλύτερο.

Στη Νορβηγία οι μισοί από τους καινούργιους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων-το 42,4% των καινούργιων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη χώρα το 2019 ήταν ηλεκτρικά-θα εμπλακούν τον πρώτο χρόνο σε κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο ατύχημα.Το αντίστοιχο ποσοστό για οδηγούς μοντέλων με συμβατικούς κινητήρες κυμαίνεται από 25 έως και 30%, ενώστην Ελβετίακαι με βάση τα στοιχεία της γαλλικής ασφαλιστικής AXΑέχουν καταγραφεί 40% περισσότερα ατυχήματα με πολυτελή ηλεκτρικά και SUV σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένας χρόνος προσαρμογής στις ιδιαιτερότητες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που όπως είπαμε αφορούν κυρίως την αμεσότητα της επιτάχυνσής τους και σε πολύ μικρότερο βαθμό το αυξημένο βάρος τους. Υπολογίζεται πωςη διάρκεια αυτής της εξοικείωσης φτάνει μέχρι και τους 8 μήνες, οπότε για αυτό το χρονικό διάστημα απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή από την πλευρά των οδηγών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις