Ατύχημα αυτοκίνητο: Ο μικρο-ύπνος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα, σύμφωνα με έρευνα της Skoda. Πολλοί οδηγοί σε ένα μακρινό ταξίδι, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να βιώσουν αυτό που ονομάζεται μικρο-ύπνος. Ιδίως αν ο δρόμος δεν έχει κίνηση ή δυσκολίες οι οδηγοί μπορεί να χαλαρώσουν και για κάποια δευτερόλεπτα να χαλαρώσουν.

Ξυπνούν άμεσα και αντιδρούν ενστικτωδώς για να σταματήσουν το αυτοκίνητο που ήδη βγαίνει από τον δρόμο ή κινείται στο αντίθετο ρεύμα. Αυτό είναι το λεγόμενο microsleep ή στα ελληνικά μικρο-ύπνος. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή είναι αιτία πολλών ατυχημάτων, καθώς έτσι το αυτοκίνητο μπορεί να βγει από το δρόμο ανά πάσα στιγμή και να χτυπήσει πεζό, άλλο αυτοκίνητο ή οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του. Ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας για την ασφάλεια στην κυκλοφορία της Skoda, Karel Mulac, ανέφερε: «Ενώ υπάρχει νομοθεσία για την απαγόρευση χρήσης του τηλεφώνου από τον οδηγό, δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με την κόπωση και ιδίως τον μικρο-ύπνο».

Όπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι, η κούραση συχνά προέρχεται από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες – ακόμα και κάποιος που έχει κοιμηθεί αρκετά μπορεί να κουραστεί μετά από μια μονότονη για μεγάλο χρονικό διάστημα δραστηριότητα- και η οδήγηση σε περιβάλλον χωρίς οπτικές εναλλαγές είναι μία από αυτές. Σημειώνεται πως όλο και περισσότερα νέα μοντέλα αυτοκινήτων διαθέτουν ειδικά συστήματα που προειδοποιούν όσους κλείνουν τα μάτια.

Πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι πρέπει να είστε ξεκούραστοι, να έχετε κοιμηθεί αρκετά, να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, να σταματήσετε σε ένα ασφαλές μέρος αν αισθανθείτε τα πρώτα σημάδια κούρασης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις