Κορονοϊός:Μετά το Netflix ήρθε η σειρά τουYouTube. Η διαδικτυακή πλατφόρμα συμφώνησεγια μείωση της ανάλυσης, δηλαδή την ποιότητα της εικόνας, σε όλες τις μεταδόσεις ροής (streaming) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία οι Ευρωπαίοι περιορίζουν τις εξόδους τους μένοντας σπίτι ή εργάζονται μέσω τηλεργασίας, κάτι πουπροκαλεί τεράστιο φόρτο στο διαδίκτυο.

Αυτή η απόφαση έρχεται με την συμβολή του επιτρόπου ψηφιακής τεχνολογίας καιβιομηχανίας της ΕΕ, Tιερί Μπρετόν, για μείωση της ποιότητας των βίντεο τηλεπικοινωνιακών κολοσσών. Τα βίντεο, ειδικά υψηλής (1080p) ή υπερυψηλής ανάλυσης (4Κ),αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του όγκουδεδομένων στο διαδίκτυο. Τα τεράστια μεγέθη δεδομένων που χρειάζονται για τηνυψηλήευκρίνειαπου προσφέρουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως ηNetflix, το YouTube, η Disney Plus, το Hulu, το HBO και το Amazon επιβραδύνουν τη διαδικτυακή κίνηση, προειδοποίησε ο Μπρετόν.

Οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, από την Vodafone έως την Deutsche Telekom, ανέφεραν άνοδο της χρήσηςδεδομένων τις τελευταίες ημέρες, αναγκάζοντας τον ευρωπαίο επίτροπονα αναλάβειπρωτοβουλία προτού καταρρεύσει το διαδίκτυο. Τόσο η Netflix όσο και η Alphabet (μητρική της Google που κατέχει το YouTube) αποφάσισαν να μειώσουν την ανάλυση στο περιεχόμενό τους, η πρώτη για 30 ημέρες η δεύτερη «προσωρινά», παρότι υποστήριξε ότι δεν παρατηρήθηκανσημαντικέςπιέσεις στο σύστημα.