Κορονοϊός Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Βάζει στον... πάγο τέσσερις διαστημικές αποστολές

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος κατεβάζει... ρυθμούς
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος κατεβάζει... ρυθμούς

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος κορονοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία, οδήγησαν τον οργανισμό στην απόφαση να... παγώσει τέσσερις ευρισκόμενες σε εξέλιξη διαστημικές αποστολές.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος κορονοϊός: Η έξαρση της πανδημίας οδηγεί συνέχεια σε... αλλαγές σχεδιών. Τελευταιά αλλαγή, αυτή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπου οι άνθρωποι του αναγκάστηκαν να... βάλουν σε προσωρινή παύση τέσσερις ευρισκόμενες σε εξέλιξη διαστημικές αποστολές. Αυτό αφορά  αποστολές, οι οποίες βρίσκονται σε σταθερή τροχιά εδώ και καιρό, ωστόσο οι ελεγκτές εδάφους της ESA έδωσαν εντολή στις αντίστοιχες διαστημοσυσκευές να σταματήσουν τη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων τους και τη συλλογή δεδομένων και να τεθούν πλέον σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας. Η συγκεκριμένη απόφαση θα ισχύσει για το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας.

Η ESA πήρε την απόφαση να περιορίσει το προσωπικό της στο κέντρο ελέγχου στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ελέω της έξαρσης της πανδημίας και στην Ευρώπη. Ο διευθυντής του τομέα επιστήμης της ESA Γκίντερ Χάσινγκερ ανέφερε χαρακτηριστικά πως... «Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά η σωστή. Η μεγαλύτερη ευθύνη μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων και όλοι μας στην επιστημονική κοινότητα κατανοούμε γιατί κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο».

Οι τέσσερις αποστολές που επηρεάζονται -από τις συνολικά 21 που έχει στο διάστημα σήμερα η ESA- είναι τα σκάφη ExoMars Trace Gas Orbiter (εκτόξευση το 2016) και MarsExpress (εκτόξευση το 2003) που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη, το σκάφος Solar Orbiter που εκτοξεύθηκε φέτος το Φεβρουάριο με προορισμό τον Ήλιο και η αποστολή Cluster (εκτόξευση το 2000) πέριξ της Γης.

«Τα σκάφη αυτά έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν για καιρό με περιορισμένη ή καθόλου παρέμβαση από το έδαφος. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι, με πολύ περιορισμένες και αραιές παρεμβάσεις από το κέντρο ελέγχου, οι αποστολές αυτές μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν έτσι ακόμη και για μήνες, αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο από τα μέτρα για τον κορονοϊό», ανέφερε ο επικεφαλής των αποστολών της ESA Πάολο Φέρι.