Αστροναύτες – Απομόνωση: Αν κάποιοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας πως μπορούν να διαχειρίζονται το καθεστώς της αυτό-απομόνωσης είναι οι κοσμοναύτες. Κάποιοι έχουν κλείσει και χρόνο στο μακρινό διάστημα, σε συνθήκες που φαντάζουν αδιανόητες σε έναν κοινό θνητό. Αν σκεφτούμε ότι δεν έχουν καν ένα μπαλκόνι να βγουν,ασχέτως αν έχουν τη χαρά να βλέπουν το σύμπαν σε όλο του το μεγαλείο. Γνωστοί και έμπειροι κοσμοναύτες, που έχουν γράψει αρκετό χρόνο στο διάστημα, μας δίνουν αρκετάtipsγια να αντεπεξέλθουμε επί γης.

Αλλά πριν περάσουμε στις οδηγίες ας ακούσουμε τον αστροναύτη Chris Hadfield, νατραγουδάDavid Bowie

Τηρήστε μια σταθερή, καθημερινή ρουτίνα. Παραμείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας μια απόλαυση, είναι κάποιες από τις συμβουλές «επιβίωσης» που δίνουν σε όσους αναγκάστηκαν να περιοριστούν στο σπίτι τους λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού, μια κατάσταση που όπως λένε και οι ίδιοι θυμίζει πολύ την παραμονή τους στο διάστημα.

Ο Τόμας Ράιτερ, 61 ετών, ο πρώτος Γερμανός που έκανε διαστημικό περίπατο και σήμερα έχει αποσυρθεί, θυμήθηκε στη συζήτηση που είχε μέσω Skype με άλλους συναδέλφους του, ότιτηρούσε μια αυστηρή ρουτίνα. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τηρείς συνειδητά ένα πρόγραμμα σε μια τέτοια κατάσταση, να το διατηρείς όλη την εβδομάδα».

Είναι σημαντικό να έχεις μια προσμονή, ότι το Σαββατοκύριακο θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να ενδώσει σε κάποια λιχουδιά. «Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παίρναμε από το δοχείο του φαγητού όσα μας άρεσαν περισσότερο και τα κρατούσαμε για την Παρασκευή ή το βράδυ του Σαββάτου, ώστε να τρώμε λίγο καλύτερο φαγητό», εξήγησε.

Επίσης, χρησιμοποιούσε το Skype για να επικοινωνεί με την οικογένειά του όσο βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Προτείνει να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι την καραντίνα ως ευκαιρία για να το ρίξουν στο διάβασμα. Το σημαντικό όμως, πρόσθεσε, είναι να θέτεις σε προτεραιότητα την ομάδα των ανθρώπων με τους οποίους είσαι αποκλεισμένος. «Συνεργάζεστε ως ομάδα, πρέπει να σκέφτεστε τους άλλους», τόνισε.

Ο 50χρονος Ματίας Μάουρερ, η νεότερη προσθήκη στο σώμα των αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είπε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τυχόν παράπονα, προτού να καταλήξουν σε αντιδικίες. «Όλοι μας έχουμε κάποιες ιδιοτροπίες που μπορεί να ενοχλήσουν τους άλλους», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του: το πάθος του για τις… μπανάνες ενοχλούσε έναν συνάδελφό του που δεν άντεχε τη μυρωδιά τους. Αν δεν το έλεγε τόσο ευγενικά και ξεκάθαρα, θα συνέχιζα να τον ενοχλώ», εξήγησε.

Ο Αλεξάντερ Γκερστ, 43 ετών, μίλησε για το άγχος που μπορεί να αισθανθούν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Πριν ξεκινήσει μια αποστολή, οι αστροναύτες σκέφτονται ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και μετά μαθαίνουν πώς να το χειρίζονται. «Όταν έχεις την αίσθησηότι χάνεις τον έλεγχο, χρειάζεται να βρεις τρόπο να την ελέγξεις. Τώρα η κατάσταση είναι παρόμοια. Έχουμε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσουμε αυτήν την ασθένεια, γι’ αυτό μένουμε σπίτι», τόνισε.

Ο Ράιτερ προέτρεψε τους ανθρώπους να ενεργούν σαν να ήταν αστροναύτες που μπαίνουν σε καραντίνα πριν από μια αποστολή – έτσι ορίζει το πρωτόκολλο, ώστε να μην ασθενήσουν κατά την παραμονή τους στο διάστημα. «Κάποιοι άνθρωποι λένε: Είμαι νέος, δεν κινδυνεύω, δεν έχω συμπτώματα, δεν χρειάζεται να προσέχω. Επαφίεται σε όλους να συμπεριφερθούν καταλλήλως τώρα, όπως κάνουμε εμείς στην καραντίνα», κατέληξε.

Οδηγίες προς «αποκλεισμένους» έχουν να δώσουν και οι φυλακισμένοι. Και κάποιες από αυτές, μοιάζουν με τις συμβουλές των αστροναυτών. Διαβάστε τες κι αυτές.

Δείτε στα αγγλικά τις συμβουλές του γνωστού αστροναύτη Σκοτ Κέλλυ, επίσης παλιά καραβάνα στο διάστημα:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις