Κίνα Huawei:Η Κίνα προτείνει στον ΟΗΕμια ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Διαδίκτυο. Η πρόταση αναφέρει ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσεικαλύτερα τεχνολογίες αιχμής όπως τα ολογράμματα και τααυτοκίνητα χωρίς οδηγό, αλλά οι επικριτές της στη Δύση λένε ότι θα αυξήσειεπίσης τον κρατικό έλεγχοστην αρχιτεκτονική που υποστηρίζει τον ιστό.

Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος τηςHuawei, μαζί με τις κρατικές εταιρείες China Unicom και China Telecom καιτο Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT) της χώρας, πρότειναν από κοινού ένα νέο πρότυπο για την τεχνολογία βασικού δικτύου, που ονομάζεται "New IP" στηνΈνωση Τηλεπικοινωνιών του ΟργανισμούΗνωμένων Εθνών (ITU). Η πρόταση προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σύστημα θα διασπάσει το παγκόσμιο διαδίκτυο και θα παράσχει στους κρατικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου λεπτομερή έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου από τους πολίτες. Θεωρώντας ότι δεν είναι τυχαίο πως έχει κερδίσει την υποστήριξη της Ρωσίας, και ενδεχομένως της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τους δυτικούς εκπροσώπουςστην ITU.

Προφανώς στο παρασκήνιο υποβόσκει πάντα ητεράστια μάχη για το πώς θα εξελιχθείτο διαδίκτυο με τους Κινέζους να τρέχουν στο στίβο κόντρα στις ΗΠΑ που έχουν σήμερα την πρωτοκαθεδρία. Και η υπόθεση του 5G προφανώς και βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την πρόταση"New IP". Η Huawei εν τω μεταξύ δηλώνει πωςτμήματα της τεχνολογίας για τη νέα δικτυακή αρχιτεκτονική έχουν ήδη οικοδομηθεί, με τη βοήθεια πολλών κρατών και εταιρειών αν και κρατά μυστική την ταυτότητα των συνεργατών της. Προσθέτει επίσης πως το σύστημαθα είναι έτοιμογια δοκιμή στις αρχές του 2021.

Η Huawei περιγράφει την υπάρχουσα υποδομή διαδικτύου που υποστηρίζει τα παγκόσμια δίκτυα – γνωστά ως TCP / IP – ως "ασταθή" και "υπερβολικά ανεπαρκή" για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ψηφιακού κόσμου το2030, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό και άλλων φουτουριστικών εφαρμογών που μπορεί όμως να γίνουν άμεσα εφαρμόσιμες.

(φωτό: Οι Κινέζοι είχαν αρχίσει να εξηγούν από το 2017 την τεχνολογία New IP την οποία τώρα κατέθεσαν και ως επίσημη πρόταση)


Οι Κινέζοι επιμένουνπως η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ «φέρει την ευθύνη ενός σχεδίου από πάνω προς τα κάτω για το μελλοντικό δίκτυο» επισημαίνοντας ότι τοσχέδιο New IP αναπτύσσεται αποκλειστικά για να καλύψει τις τεχνικές απαιτήσεις ενός ταχέως εξελισσόμενου ψηφιακού κόσμου και ότι δεν έχει δημιουργήσει κανένα είδος ελέγχου στο σχεδιασμό της λέγοντας χαρακτηριστικά δια εκπροσώπου τηςότι «ηέρευνα και η καινοτομία της πρότασης New IPείναι ανοιχτή σε επιστήμονες και μηχανικούς παγκοσμίως για να συμμετάσχουν και να συμβάλουν»

Σε αυτή τη συγκυρία η Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟργανισμούΗνωμένων Εθνών (ITU)διευθύνεται σήμερα από τον Κινέζομηχανικό τηλεπικοινωνιών Houlin Zhao, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2014.

Η απάντηση του ΝΑΤΟ στην πρόταση «New IP»

Στον αντίποδα το ΝΑΤΟ έχει παραγγείλει από την Oxford Information Labs, μια εταιρία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, μία έρευνα των οποίων οι συγγραφείς είναι και εκείνοιεκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟργανισμούΗνωμένων Εθνών (ITU).

Σε αυτή σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η προειδοποίησηότι το κινεζικό σχέδιοθα επιτρέψει «λεπτομερείς ελέγχους στα θεμέλια του δικτύου και θα οδηγήσει σε πιο συγκεντρωτικό έλεγχο από πάνω προς τα κάτω του Ίντερνετ και ενδεχομένως ακόμη και των χρηστών του, με επιπτώσεις στην ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τησημερινή αρχιτεκτονική για το διαδίκτυο που έχει κυρωθεί από τηνITU, η οποία περιλαμβάνει ως μέλη τηςπερίπου 200 κράτη μέλη, έχουν υιοθετήσει στο παρελθόνκαι αναπτυσσόμενες χώρες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Σε αυτές τις χώρες ηκινεζική κυβέρνηση συμφώνησε να προμηθεύσει τεχνολογίες υποδομής και επιτήρησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Belt and Road Initiative".

Η Huawei και οι εταίροι της σχεδιάζουν μάλιστα να παρουσιάζουν τη νέα τους πρότασησε μια μεγάλη τηλεπικοινωνιακή διάσκεψη της ITU στην Ινδία το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους

Που διαφέρει η κινεζική πρόταση από την σημερινή αρχιτεκτονική του διαδικτύου

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των financial Times και τους ειδικούς που μίλησαν στο μέσο,ηδομή του διαδικτύου σχεδιάστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα και λειτουργεί ως ταχυδρομικό σύστημα. Για να λύσουν το πρόβλημα της αποστολής πληροφοριών σε όλο τον κόσμο, οι μηχανικοί έσπασαν τα μηνύματα σε μικρά πακέτα που μπορούν να περάσουν δια μέσω των υπολογιστών μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Κάθε πακέτο είναι σφραγισμένο με τη διεύθυνση (ή IP) του υπολογιστή που θέλει να φτάσει, η οποία επανασυναρμολογεί όλα τα στοιχεία με τη σωστή σειρά όταν τα λαμβάνει. Αυτή η διαδικασία – η οποία λαμβάνει χώρα με την ταχύτητα του φωτός – ονομάζεται 'Πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης' ή TCP. Σε συνδυασμό με το σύστημα για την αναγνώριση μεμονωμένων υπολογιστών,λαμβάνουμε TCP / IP.

"Θα μπορούσατε να πείτε ότι το TCP / IP είναι στον ενσύρματο κόσμο τι είναι το DNA στο βιολογικό", έγραψε ο John Naughton στο βιβλίο του "Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος: οι ρίζες του Διαδικτύου".

Η κινεζική πρόταση New IP

Η ίδια η Huawei περιγράφει την πρότασή τηςως "πιο δυναμικό σύστημα διευθύνσεων IP".Οι μηχανικοί τους περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο όλο και περισσότερο διασπάται το διαδίκτυο σε διάφορα ξεχωριστά δίκτυα, όπως ιδιωτικά δίκτυα επικοινωνιών και δορυφόρους. "Η διασύνδεση μεταξύ αυτών των δικτύων αποτελεί πρόκληση λόγω των μη συμβατών μεταξύ τουςμηχανισμών αντιμετώπισής τους", λένε οι Κινέζοι αναλύοντας την παρούσα κατάσταση, προσθέτοντας ότι απαιτείται πιο αποτελεσματικό ως προς τη συμβατότητασύστημα διευθύνσεων για τις τεχνολογίες του μέλλοντος.

Το πρότζεκτ New IP θα παρέχει αυτό ακριβώς, επιτρέποντας στις συσκευές μέσα στο ίδιο δίκτυο να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου.

Η ανησυχία σχετικά με την πρόταση NewIP προέρχεται από το πόσο κυβερνήσεις ή φορείς ελέγχου θα μπορούσαν να έχουν τον έλεγχο τωνδιευθύνσεωνIP (σ.σ που τώρα βέβαια ελέγχου εταιρίες). Οι επικριτές λένε ότι το νέο πρωτόκολλο θα απαιτούσε από το δίκτυο να έχει "χαρακτηριστικά παρακολούθησης" που να είναι υπεύθυνα για την επαλήθευση της ταυτότητας και την έγκριση νέων διευθύνσεων που προστίθενται σε ένα δίκτυο, (των ανθρώπων δηλαδή που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες)και των πακέτων πληροφοριών που αποστέλλονται στον ιστό.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της πρότασης στην ITU του ΟΗΕ, η Huawei κατέστησε σαφές ότι η τεχνολογίας NewIP θα έχει κάτι που περιγράφεται ως "εντολή κλεισίματος", όπου ένα κεντρικό σημείο στο δίκτυο θα μπορούσε να διακόψει αποτελεσματικά την επικοινωνία προς ή από μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Περιέγραψε το χαρακτηριστικό αυτό ως μια «βασική διαφορά» από το σημερινό μοντέλο του δικτύου που λειτουργεί ως ένας «ανεξέλεγκτοςταχυδρόμος που απλώς μετακινεί δέματα»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις