Κορονοϊός Ψυχικές επιπτώσεις: Τόσο η καραντίνα που στις περισσότερες χώρες είναι άγνωστο πότε θα αρθεί, όσο και ο βομβαρδισμός από ειδήσεις που προκαλούν τρόμο, εκτόξευσαν το άγχος και την κατάθλιψη.  Η Λίντα Μπολντ καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αναφέρει για τα δεδομένα στη Σκοτία: “Η παράταση της καραντίνας ήταν αναμενόμενη, όμως το νέο θα απογοητεύσει βαθιά πολλούς ανθρώπους. Οι έμμεσες επιπτώσεις συσσωρεύονται, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ανησυχητική αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, η εικόνα είναι ανάλογη σε όλες τις χώρες που επιβλήθηκε καραντίνα. Στην Γαλλία “τρέχει” έρευνα με το όνομα “Coconel”, που έγινε σε δύο μέρη, το πρώτο πριν και το δεύτερο μετά την ανακοίνωση της παράτασης των περιοριστικών μέτρων κατά έναν μήνα, στις 8  Απριλίου. Βρέθηκε ότι στο δεύτερο κύμα “συνολικά το 37% των ερωτηθέντων παρουσίαζε ενδείξεις ψυχολογικής πίεσης”. “Η σύγκριση με τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον γενικό πληθυσμό το 2017 δείχνουν επιδείνωση της ψυχικής υγείας στη διάρκεια της καραντίνας. Αν η κατάσταση αυτή παραταθεί για πολλές ακόμη εβδομάδες, ενδέχεται να ευνοήσει την εμφάνιση σοβαρών ψυχιατρικών παθολογιών και αύξηση της ζήτησης θεραπείας μετά την άρση της καραντίνας, κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε” αναφέρουν οι γάλλοι ερευνητές.

Στις ΗΠΑ “περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών (36%) δηλώνει ότι ο κορονοϊός έχει επηρεάσει σοβαρά την ψυχική τους υγείας” σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, η οποία απεύθυνε επιστολή προς το Κογκρέσο, στις 13 Απριλίου. Προειδοποιώντας για τον κίνδυνο “να δούμε ακόμη περισσότερους Αμερικανούς να χρειάζονται ψυχολογική φροντίδα”, ζήτησε επενδύσεις για τις άμεσες ανάγκες “και για την περίοδο ανάκαμψης”, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε φροντίδα και τηλεσυνεδρίες.

Στη Βρετανία, 24 επαγγελματίες, υπέγραψαν “Έκκληση σε Δράση” που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry, την ημέρα της ανακοίνωσης της παράτασης της καραντίνας στη χώρα. Ζητούν ενισχυμένη εποπτεία των ψυχολογικών επιπτώσεων της επιδημίας, βασιζόμενοι και εκείνοι σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Βρετανοί ανησυχούν περισσότεροι για τις ψυχο-κοινωνικές επιπτώσεις της covid-19 από το να αρρωστήσουν οι ίδιοι. “Αυξημένη κοινωνική απομόνωση, μοναξιά, ανησυχία για την υγεία, άγχος και οικονομική ύφεση: Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την επιδείνωση της ψυχικής ευημερίας και υγείας”, τόνισε ένας από τους υπογράφοντες, ο Ρόρι Ο’ Κόνορ του πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις