SMS 13030: Με φόντο την αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, δημιουργήθηκε ένα κενό ασφαλείας στο σύστημα με τα μηνύματα για την άδεια μετακινήσεων, και πλέον θα υπάρχει  νέα ειδοποίηση στο 13033 στην επίσημη σελίδα forma.gov.gr. Από την πλευρά της, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας «TwelveSec» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τον αριθμό 13033, υπό τον κίνδυνο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων λόγω του κενού ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι την Κυριακή 26 Απριλίου 2020, στο forma.gov.gr για τις μετακινήσεις μέσω SMS στο 13033 υπήρχε μετά τους κωδικούς η σημείωση ότι: «Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν».

Μετά το κενό ασφαλείας προστέθηκε η ενημέρωση ότι το 13033 δεν πρόκειται να στείλει SMS για εγκατάσταση λογισμικού ή επίσκεψη σε άλλη ιστοσελίδα. Ειδικότερα, αναφέρεται πλέον ότι «τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr».

Όσον αφορά τον κίνδυνο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων λόγω κενού ασφαλείας, η εταιρεία «TwelveSec» ανέφερε: «Ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε άλλες εξίσου παράνομες πράξεις, καθώς είναι εφικτό να σταλούν SMS στα οποία θα εμφανίζεται φαινομενικά ως αποστολέας το 13033 και τα οποία ενδεικτικά μπορεί να καλούν τον παραλήπτη να συνδεθεί σε ιστοσελίδες σχεδιασμένες για υποκλοπή στοιχείων ή να ακολουθήσει ψευδείς κρατικές οδηγίες».

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην τεχνολογία του δικτύου GSM, μέσα από τ’ οποίο γίνεται η αποστολή των απαντητικών SMS από τον πενταψήφιο αριθμό για την επιβεβαίωση της μετακίνησης των πολιτών, σημειώνοντας πως η εν λόγω αδυναμία δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες που διαθέτουν αντίστοιχες πλατφόρμες μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων.

Πώς μετακινούμαστε

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις