Κορονοϊός F-35: Ο κορονοϊος “χτύπησε” και τα F-35: Μεγάλη μείωση στην παραγωγή των stealth μαχητικών. Οι επιπτώσεις του κορονοϊού φαίνεται ότι επηρεάζουν και τη γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Πτώση έως και 15% αναμένει η Lockheed Martin. 

Την περικοπή της παραγωγής των μαχητικών F-35 κατά 12% έως 15% εντός του 2020 σχεδιάζει η Lockheed Martin, όπως αποκαλύπτει το «Defense News», επικαλούμενο πηγές από την αμερικανική εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, η Lockheed Martin αναμένεται να παραδώσει από 18 έως και 24 λιγότερα αεροσκάφη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος έκανε λόγο για την παραγωγή 141 F-35. Αιτία της επιβράδυνσης της παραγωγικής δραστηριότητας φαίνεται πως αποτελεί η πανδημία του κορονοϊού και οι συνεπαγόμενες επιπτώσεις της.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Lockheed Martin και υπεύθυνο του προγράμματος των F-35, Γκρεγκ Ούλμερ, από τις 23 Μαΐου θα υπάρξει περικοπή των εργατοωρών στη μονάδα παραγωγής του Τέξας. Κι αυτό, διότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στις αφίξεις των απαιτούμενων εξαρτημάτων, κάτι το οποίο παρακωλύει τη γραμμή παραγωγής.

«Εάν είχαμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε (σ.σ.: τη διαδικασία) ή να ανακάμψουμε ταχύτερα, θα το κάναμε. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιες άλλες, άγνωστες επιπτώσεις της COVID-19. Πιθανώς στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, θα έχουμε μια καλή αίσθηση του τι μέλλει γενέσθαι» εξήγησε, μεταξύ άλλων. Η παραγωγή των F-35 αποτελεί μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία καθώς απαιτείται η συμβολή πάνω από 300.000 ξεχωριστών εξαρτημάτων, τα οποία παράγονται σε 1.900 διαφορετικά αμερικανικά εργοστάσια και σε δεκάδες άλλα σε χώρες – σύμμαχοι των ΗΠΑ. Προσφάτως, μάλιστα, οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν σημαντικές καθυστερήσεις και στην παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων των F-35 στην Τουρκία. Η ολιγωρία αυτή οφείλεται στην αναστολή της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών, ως απόρροια της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Πηγή: Sputnik

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις