Ένα σχέδιο της volkswagen για πιλοτική εφαρμογή σε ένα ελληνικό νησί πενταετούς προγράμματος ηλεκτροκίνησης και αυτόνομης οδήγησης θα προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες κανονικά.

Ηδη οι υπεύθυνοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αξιολογούν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευρά της κυβέρνησης και πρόκειται σύντομα να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες, σε μία ελεγχόμενη ως προς τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια, δηλαδή ιδανικά σε ένα νησί, τόσο την ηλεκτροκίνηση όσο και την αυτόνομη οδήγηση, χωρίς οδηγούς δηλαδή. Και μάλιστα καθολικά και όχι μεμονωμένα με ένα και μόνο λεωφορείο όπως συνέβη στην περίπτωση των Τρικάλων

Για τον σκοπό αυτόν θα διαθέσει δωρεάν η ίδια όλα τα δημόσια οχήματα, λεωφορεία, περιπολικά, πυροσβεστικά και δημοτικά αυτοκίνητα, θα εγκαταστήσει τις απαιτούμενες σχετικές υποδομές ηλεκτροδότησης των αυτοκινήτων και θα προσφέρει ισχυρά κίνητρα στους κατοίκους του νησιού να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η κυβέρνηση θα ρυθμίσει τις διοικητικές και νομικές λεπτομέρειες  για την επιτυχή εφαρμογή του πειράματος σε πραγματικές συνθήκες.

Ποιο νησί θα είναι το τυχερό

Σε πρώτη φάση από ελληνικής πλευράς σύμφωνα με δημοσιεύματα προτάθηκε η Θάσος ως το καταλληλότερο νησί για αυτό το τόσο ενδιαφέρον έργο ή αν το προτιμάτε, πείραμα. Ωστόσο, οι επιτελείς και τεχνικοί της WV αναζητούν κάποιο μικρότερο νησί και πιο ελεγχόμενο περιβάλλον. Οπότε το πιθανότερο είναι το όλο έργο να μεταφερθεί λογικά σε κάποιο από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων με την πρωτεύουσα του συμπλέγματος Σύρο να έχει το προβάδισμα

Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Τα οχήματα χωρίς οδηγό θα πατήσουν θα είναι πραγματικότητα πολύ σύντομα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Η εξέλιξη όμως που θα απογειώσει τη χρήση τους θα είναι οι λεγόμενες «έξυπνες» πόλεις. Η κυριαρχία δηλαδή των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), που σε συνδυασμό με την ήδη συντελούμενη επανάσταση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτούν άμεσα και αξιόπιστα τα οχήματα με πλήθος δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Τα αυτόνομα οχήματα βρίσκονται, προς το παρόν, σε δοκιμαστικό στάδιο και προβλέπεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά μεταξύ του 2020 και του 2030, ενώ τα πλήρως αυτοματοποιημένα αναμένονται μετά το 2030. Η πλήρης συνδεσιμότητα όλων των νέων οχημάτων αναμένεται να επιτευχθεί έως το 2022.