Ο τεχνολογικός κολοσσός Apple, κατά τη διάρκεια του Worldwide Developers Conference (WWDC) 2020, ανακοίνωσε νέες δυνατότητες για τους χρήστες iOS και macOS, που ενισχύουν το απόρρητο και την ασφάλεια. Φέτος, όπως και πέρυσι, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του απορρήτου και στην αντιμετώπιση της επιθετικής διαδικτυακής διαφήμισης. Η Apple ανακοίνωσε τρία βασικά χαρακτηριστικά που θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την παρακολούθηση των χρηστών από τους διαφημιστές.

Πιο αναλυτικά, ένα από τα πιο σημαντικά νέα χαρακτηριστικά είναι η αποκάλυψη των δεδομένων που συλλέγονται. Σύμφωνα με την Apple, αυτό το νέο UI σύστημα θα επιτρέψει στους χρήστες να γνωρίζουν τι είδους δεδομένα συλλέγει κάθε εφαρμογή γι’ αυτούς. Επιπλέον, κάθε εφαρμογή θα πρέπει να αποκαλύπτει με ακρίβεια κάθε τύπο δεδομένων, που χρησιμοποιεί, για την παρακολούθηση των χρηστών στο διαδίκτυο.


Η εταιρεία, από την πλευρά της, τόνισε ότι αυτό το νέο σύστημα θα προστεθεί σε όλα τα καταστήματα εφαρμογών της εταιρείας και όχι μόνο στις εφαρμογές iOS. Οι «αποκαλύψεις» θα είναι ορατές σε κάθε σελίδα της εφαρμογής, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις και να αποφεύγουν εφαρμογές που συλλέγουν περισσότερα δεδομένα.

Επίσης, η Apple ανακοίνωσε ότι οι εφαρμογές που επιτρέπουν την παρακολούθηση των χρηστών κατά τη χρήση άλλων εφαρμογών, θα πρέπει τώρα να ζητούν ειδική άδεια από τους χρήστες.
Επιπλέον, θα υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί ως προς τη γνωστοποίηση της τοποθεσίας. Από το τέλος του 2020, οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται την τοποθεσία τους κατά προσέγγιση. Δεν θα δίνονται ακριβείς συντεταγμένες. Αυτή η λειτουργία προστέθηκε για να επιτρέψει στους χρήστες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ορισμένες εφαρμογές, που απαιτούν δεδομένα τοποθεσίας, χωρίς να μοιράζονται την ακριβή τοποθεσία τους ανά πάσα στιγμή.

Πρόσθεσε, δε, μια νέα δυνατότητα για την αντιμετώπιση εφαρμογών που έχουν κρυφή πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνο μιας συσκευής iOS. Η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει μια οπτική ένδειξη στη γραμμή κατάστασης του iOS, που θα ανάβει όταν χρησιμοποιείται η κάμερα και το μικρόφωνο του τηλεφώνου (όπως συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται η κάμερα ενός λάπτοπ). Η ένδειξη, μια πορτοκαλί κουκκίδα κοντά στο σήμα δικτύου, θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την κάμερα όσο και για το μικρόφωνο και θα ανάβει όταν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί κάποιο από τα δύο.

Το νέο κουμπί για το απόρρητο

Το φθινόπωρο, ο Safari browser θα λάβει μια μεγάλη ενημέρωση για την ενίσχυση του απορρήτου. Θα προστεθεί ένα νέο κουμπί «Απόρρητο» στη γραμμή εργαλείων. Αυτή η νέα προσθήκη θα εμφανίζει στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με όλα τα scripts παρακολούθησης που φορτώνονται / μπλοκάρονται στα sites που επισκέπτονται.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το Sign-in with Apple επιτρέπει στους χρήστες να εισέρχονται σε εφαρμογές τρίτων, χρησιμοποιώντας το Apple ID τους. Το χαρακτηριστικό θα λάβει σύντομα μια νέα ενημέρωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις