Η «Έρικα» είναι το πρώτο ρομπότ που θα πρωταγωνιστήσει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το sci-fi φιλμ με τίτλο «b», κόστους 70 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την εταιρεία παραγωγής Bondit Capital Medi. Αφηγείται την ιστορία ενός επιστήμονα ο οποίος ανακαλύπτει τους κινδύνους ενός προγράμματος που δημιούργησε για να τελειοποιήσει το ανθρώπινο DNA και ο οποίος βοηθάει τη γυναίκα – ρομπότ που κατασκεύασε να δραπετεύσει.

Πως δημιουργήθηκε η «Έρικα»

Το ρομπότ έχει την υπογραφή δύο Ιαπώνων επιστημόνων, των Χιρόσι Ισιγκούρο και Κοχέι Ογκάουα, που την ανέπτυξαν στο πλαίσιο μιας μελέτης ρομποτικής. Στη συνέχεια, την «εκπαίδευσαν» στην υποκριτική, προγραμματίζοντας το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης της. Το διάσημο ανδροειδές παρουσιάστηκε στη Μαδρίτη το 2018, έχει την όψη νεαρής γυναίκας και διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα σύνθεσης λόγου που έχουν γίνει ποτέ.

«Σε άλλες μεθόδους υποκριτικής, οι ηθοποιοί αξιοποιούν τις δικές τους εμπειρίες ζωής στο ρόλο» σχολίασε ο επικεφαλής στα ειδικά εφέ, Σαμ Κόζε. «Αλλά η Έρικα δεν έχει εμπειρίες ζωής. Δημιουργήθηκε από το μηδέν για να παίξει τον ρόλο. Έπρεπε να προσομοιώσουμε τις κινήσεις και τα αισθήματά της σε μια σειρά από συνεδρίες: για παράδειγμα, ελέγξαμε την ταχύτητα των κινήσεών της, αναπτύξαμε τον χαρακτήρα και τη γλώσσα του σώματός της».

Αρχικά, η «Έρικα» θα έκανε το ντεμπούτο της σε ταινία του σκηνοθέτη Tony Kaye («American History X»), αλλά οι παραγωγοί αποχώρησαν λόγω διαφωνιών σε θέματα προγραμματισμού. Αν και παραμένει άγνωστο ποιος θα αναλάβει τη σκηνοθεσία της ταινίας, οι παραγωγοί της δήλωσαν ότι έχουν ήδη γυριστεί κάποιες σκηνές στην Ιαπωνία το 2019 και ότι τα υπόλοιπα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, τον Ιούνιο του 2021.

«Γιατί ξεκίνησα το project; Για να κατανοήσω τους ανθρώπους» λέει ο Ισιγκούρο. Ο Guardian παρουσιάζει μία «συνέντευξη» της Έρικα, η οποία «μιλά» για τις ελπίδες και τα όνειρα της, μεταξύ των οποίων να μπορέσει μελλοντικά να φύγει από το σπίτι της και να κινήσει χέρια και πόδια. «Γεια σας. Είμαι η Έρικα, είμαι 23 χρονών και ζω στο Κιότο. Τι θα θέλατε να μάθετε για μένα;»

Η συνέντευξη της Έρικα και των δημιουργών της στο εργαστήριο του Ισιγκούρο έχει την ατμόσφαιρα της επιστημονικής φαντασίας. Ενώ, μεταξύ άλλων, το βίντεο του Guardian αναρωτιέται κατά πόσο μπορούμε να αναπτύξουμε στενές σχέσεις με τα ρομπότ στο μέλλον. Ο Ισιγκούρο πιστεύει ότι, ειδικά όσον αφορά τους Ιάπωνες, όλα – άνθρωποι ή όχι – έχουν ψυχή.

«Εάν δεν καταλάβουμε πώς λειτουργεί, πώς δουλεύει η ανθρώπινη καρδιά, το μυαλό και η προσωπικότητα, μπορούμε στα αλήθεια να ισχυριστούμε ότι, οι άνθρωποι έχουν τη γνησιότητα, την αυθεντικότητα που οι μηχανές δεν έχουν;» αναρωτιέται. «Σύντομα η Έρικα θα γίνει σημαντικό μέρος της καθημερινότητας, ένα από τα «νέα τέκνα» της ανθρωπότητας», λένε οι δημιουργοί της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις