Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr θα υπάρξει… καθυστέρηση στο αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για τα 6 drones, με αποτέλεσμα να μένουμε χωρίς αυτό το κρίσιμο όπλο σε μια περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν χτυπήσει κόκκινο κι αν κρίνουμε από τις “ελληνικές καλένδες”, θα καθυστερήσουν επ΄αόριστον. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες Ελλάδας και Γαλλίας για συμφωνία σχετικά με την απόκτηση δύο φρεγατών [email protected] από το Πολεμικό Ναυτικό. Όμως αυτό που θα περιλαμβάνεται επίσης στη συμφωνία -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- θα είναι η «ρήτρα αμυντικής συνδρομής».

Δηλαδή η πρόβλεψη για αμυντική συνδρομή της μίας πλευράς προς την άλλη, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με τρίτο μέρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επειδή το κόστος για την απόκτηση των δύο φρεγατών είναι ιδιαίτερα υψηλό, αγγίζει τα 3 δισ., δηλαδή ποσό υπερπολλαπλάσιο του ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, η απόφαση για τη συμφωνία εναπόκειται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπλέον, επειδή θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, άνω των 2 ετών, μέχρι την ενσωμάτωση των [email protected] στο Πολεμικό Ναυτικό, αναζωπυρώνεται το σενάριο για δανεισμό δύο άλλων φρεγατών μέχρι τότε.

Αυτές είναι οι "Ελληνικές" Belh@rra

Αυτές είναι οι "Ελληνικές" Belh@rra

Gepostet von Flash.gr Life am Freitag, 10. Juli 2020

[email protected]: Θέμα εβδομάδων η ανακοίνωση

Όπως ανέφερε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την πρόσκτηση δύο φρεγατών ψηφιακής τεχνολογίας με την κωδική επωνυμία «[email protected]» βρίσκονται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται πως Αθήνα και Παρίσι κατέληξαν στη διαμόρφωση των [email protected] με

  • 24 κελιά αντιαεροπορικών πυραύλων,
  • οκτώ πύραυλους SCALP Navale
  • σύστημα αυτοπροστασίας τύπου RAM,

σε τιμή που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, εκτιμάται -σημειώνει η εφημερίδα- ότι εντός των επόμενων εβδομάδων Αθήνα και Παρίσι θα μπορούν να προχωρήσουν και σε ανακοινώσεις. Βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ήταν η υψηλή τιμή για τις τρέχουσες δημοσιονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, ωστόσο φαίνεται ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να αναβαθμίσουν τη στρατηγική συνεργασία τους σε ένα αρκετά ευρύτερο φάσμα.

Ελληνικό υποέργο

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο τόσο για την Εθνική Άμυνα όσο και για την Ελληνική οικονομία στη συμφωνία να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για υποέργο από την Ελληνική αμυντική Βιομηχανία. Τμήματα δηλαδή ή οπλισμός των πλοίων να κατασκευαστεί στη χώρα μας σε συνεργασία με τους Γάλλους.

Αυτή είναι μία προοπτική που δεν αφήνει ασυγκίνητη την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και να ευχηθεί ενισχυθεί το ΑΕΠ σε αυτή την περίπτωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις