Μία άκρως εντυπωσιακή φωτογραφία του Σαμιώτη, Μανώλη Θράβαλου, με τον κομήτη Neowise είναι υποψήφια για «φωτογραφία της ημέρας» από διεθνή επιστημονικό φορέα. Ο «κυνηγός» καταιγίδων και αστρονομικών φαινομένων κατέγραψε με τον ειδικό του εξοπλισμό μαγικές εικόνες από το πέρασμα του κομήτη πάνω από το νησί της Σάμου Συγκεκριμένα απαθανάτισε τον «κοσμικό« επισκέπτη Neowise, στο δρόμο του για το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Το καρέ καταγράφηκε τα ξημερώματα της 12ης Ιουλίου στις 04:44 στο Κοκκάρι της Σάμου.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι και αυτή που εντυπωσίασε, με τον Μανώλη Θραβάλο να αναφέρει: «Η φωτογραφία από τα Αυλάκια της Σάμου δημοσιεύτηκε και κοινοποιείται στα social media της σελίδας Astronomy Picture of the Day (APOD) σε facebook και instagram, για να κριθεί αν θα επιλεχθεί ως φωτογραφία της ημέρας APOD».

Μάλιστα ο Μανώλης δημιούργησε και ένα μοναδικό βίντεο με την πορεία του κομήτη, πριν τη δύση του. Σε εκείνο το διάστημα ο κομήτης δεν ήταν ορατός καθόλου με γυμνό μάτι, καθώς βρισκόταν «χαμένος» μέσα στην υγρασία της ατμόσφαιρας.

Ο κομήτης Νeowise πάνω από τα Μετέωρα

Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης αποτύπωσε με τον φακό του τον κομήτη Neowise να περνάει πάνω από τα Μετέωρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο C/2020 F3, όπως είναι γνωστός επίσημα, θα περάσει ξανά από τη… γειτονιά μας μετά από χιλιετίες, οπότε το θέαμα είναι μοναδικό κυριολεκτικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κομήτης προέρχεται από τα πιο μακρινά και παγωμένα μέρη του Ηλιακού συστήματος, με το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας να αναμένεται στις 22 Ιουλίου. Η απόστασή του, δε, των 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, θεωρείται ασφαλής.

Ο διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων κομήτης πέρασε στις 3 Ιουλίου το περιήλιό του, επιβιώνοντας από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, και, καθώς επιστρέφει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος το Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, ήταν έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στο σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωινό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

Στην Ελλάδα είναι ορατός με γυμνό μάτι στα βορειοανατολικά, γύρω στις 03:30 με 4 το ξημέρωμα.