Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) σε πλήρη σύνθεση μεταφέρεται στην κάψουλα Zvezda στην οποία θα παραμείνει για τρεις ημέρες, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos. Σύμφωνα με πηγή της οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS , τα όργανα μετρήσεων που βρίσκονται στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατέγραψαν διαρροή οξυγόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Την Παρασκευή (21/8) τα μέλη του πληρώματος του Σταθμού θα μεταφερθούν στην κάψουλα Zvezda, ώστε να ελεγχθεί η πίεση του οξυγόνου στις κάψουλες του αμερικανικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η Roskosmos διευκρινίζει ότι η διαδικασία αυτή συνιστά κοινή απόφαση του αμερικανικού και ρωσικού πληρώματος, όπως και ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για το πλήρωμα και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το πλήρωμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, της Roskosmos προσπαθεί να εντοπίσει το σημείο διαρροής του οξυγόνου, ενώ οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι μια από τις πιθανές αιτίες μπορεί να είναι η πρόσκρουση μικρομετεωρίτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πώς αναγνωρίζεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μοιάζει με αεροπλάνο ή ένα πολύ λαμπερό αστέρι που μετακινείται κατά μήκος του ουρανού, ωστόσο δεν έχει σποραδικές λάμψεις ή αλλαγές πορείας.

Η συναρμολόγηση του ξεκίνησε το 1998, ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011 φθάνοντας σήμερα σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Στην κατασκευή του συμμετείχαν πέντε διαφορετικές διαστημικές υπηρεσίες: των ΗΠΑ (NASA), της Ρωσίας (Roscosmos), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ESA), της Ιαπωνίας (JAXA) και του Καναδά (CSA). Ο ΔΔΣ κατοικείται συνεχώς από τότε που το πρώτο πλήρωμα μπήκε στον σταθμό στις 2 Νοεμβρίου 2000, παρέχοντας έτσι συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα. Το πλήρωμα της 22ης Αποστολής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον σταθμό. Ο ΔΔΣ εξυπηρετείται κυρίως από τα ρωσικά διαστημόπλοια Σογιούζ και Progress, μέχρι το 2013 από τα αμερικανικά, και πρόσφατα και από το Ευρωπαϊκό μεταφορικό σκάφος ATV με κωδική ονομασία για την πρώτη αποστολή Jules Verne, η οποία πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα Ιούλιο Βερν

Κινείται πολύ γρηγορότερα από ένα αεροπλάνο. Συγκεκριμένα: ένα αεροπλάνο κινείται με ταχύτητα 965 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ η ταχύτητα του ISS είναι λίγο μεγαλύτερη από 28 χιλιάδες χιλιόμετρα/ώρα. Ωστόσο, επειδή τα αεροπλάνα κινούνται σε ύψος 10 km ενώ ο ISS σε ύψος περίπου 400 km από την επιφάνεια της Γης, η φαινόμενη πορεία του στον ουρανό διαρκεί έως και μερικά λεπτά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις