«Πεδίον δόξης λαμπρόν» φαίνεται πως είναι το νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για τον Spot, το ρομπότ σκύλο της Boston Dynamics. Πλέον, το τετράποδο κιτρινόμαυρο ρομπότ μπορεί να παίρνει τις ζωτικές ενδείξεις ασθενών από απόσταση άνω των 1,8 μέτρων.

Σύμφωνα με την Daily Mail, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης να διατηρήσουν μία απόσταση από ασθενείς που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ή άλλη νόσο. Ο Spot έχει δοκιμαστεί μόνο σε υγιείς ασθενείς στο Brigham and Women’s Hospital της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ενώ το επόμενο βήμα θα ήταν να δοκιμαστεί σε ένα δωμάτιο έκτακτων περιστατικών.

Αρχικά το νοσοκομείο της Βοστόνης χρησιμοποίησε τον Spot, απλώς για τη μεταφορά ενός iPad το οποίο ήταν τοποθετημένο στο «πρόσωπό του. Έτσι, οι γιατροί μπορούσαν να μιλούν σε όσους ασθενείς έφθαναν στο νοσοκομείο ώστε να εκτιμήσουν ποιοι ήταν εκείνοι που χρειάζονταν άμεση φροντίδα. Όπως αναφέρει το MIT News το ρομπότ λειτουργεί από απόσταση χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο Spot μπορεί πλέον να μετρήσει τους παλμούς, τη θερμοκρασία και και να λάβει και άλλα διαγνωστικά στοιχεία από απόσταση άνω των 1,8 μέτρων. Για να το επιτύχουν αυτό, ανέπτυξαν το VitalCam, τοποθετώντας τέσσερις διαφορετικές κάμερες πάνω στον Spot.

Μια υπέρυθρη κάμερα μετρά τη θερμοκρασία και τον ρυθμό αναπνοής, ακόμη και μέσα από μία μάσκα, ενώ τρεις άλλες κάμερες φιλτράρουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός για να μετρήσουν τους παλμούς και τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα.

Τονίζεται πως οι ικανότητες του Spot έχουν δοκιμαστεί μόνο σε υγιή άτομα, αλλά η ομάδα λέει ότι είναι έτοιμη για εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες. Οι επιστήμονες που κρύβονται πίσω από το VitalCam αναφέρουν πως αν πάρει την έγκριση από τον FDA, θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο, πόρους και ενδεχομένως να σώσει ζωές.

«Στη ρομποτική, ένας από τους στόχους μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τους αυτοματισμούς και τη ρομποτική τεχνολογία για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από επικίνδυνες θέσεις εργασίας», ανέφερε σε δήλωση ο Henwei Huang, μεταπτυχιακός φοιτητής του MIT που εργάζεται στο πρότζεκτ: «Σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ρομπότ για να απομακρύνουμε τον εργαζόμενο στην φροντίδα από τον κίνδυνο άμεσης έκθεσης στον ασθενή».

Χρηματοδοτούμενη από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο preprint server techRxiv, αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε ιατρικό ή επιστημονικό περιοδικό.