Το Netflix ετοιμάζει μια καινούρια σειρά ντοκιμαντέρ. Αυτή τη φορά ασχολείται με την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ το οποίο ανατινάχθηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση. Η σειρά ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Challenger: The Final Flight» και κάνει πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα Netflix.

Η σειρά εξετάζει όλα εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία του «Τσάλεντζερ» το 1986 και τα επακόλουθά της. Το διαστημικό λεωφορείο εξερράγη 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολουθούσαν στις οθόνες της τηλεόρασης την πρώτη ολοκληρωμένη αποστολή της NASA μετά την πρώτη προσελήνωση του ανθρώπου.

Η σειρά, που είναι χωρισμένη σε τέσσερα επεισόδια, δίνει μια περιεκτική επισκόπηση των γεγονότων, με ιδιαίτερη έμφαση στο πλήρωμα. Αξίζει να σημειωθεί πως το επταμελές πλήρωμα ήταν μεταξύ των πιο ποικιλόμορφων της NASA καθώς συμμετείχε: ο Ellison Onizuka, ο πρώτος Αμερικανός ασιατικής καταγωγής που ταξίδεψε στο διάστημα, ο Ronald McNair, ένας από τους πρώτους Αφροαμερικανούς που ταξίδεψαν στο διάστημα και η δασκάλα Christa McAuliffe, που επιλέχθηκε να είναι ο πρώτος Αμερικανός απλός πολίτης που θα βρεθεί στο διάστημα (επιλέχθηκε ανάμεσα σε 11.000 δασκάλους και δασκάλες).

Όπως αποκαλύπτει το τρέιλερ, η «Τελευταία Πτήση» είναι ένα μείγμα πλάνων αρχείου και καινούργιων συνεντεύξεων με τα εναπομείναντα μέλη των οικογενειών των αστροναυτών για να σκιαγραφήσει τα πορτρέτα τους. Την ίδια ώρα εξερευνά την προβληματική διαδικασία λήψης αποφάσεων στη NASA καθώς και τις προειδοποιήσεις που προηγήθηκαν της τραγωδίας. Τέλος, εξετάζει τον συγκλονιστικό αντίκτυπο που είχε στην Αμερική η έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου, την ώρα που τόσοι μαθητές έβλεπαν ζωντανά στην τηλεόραση την εξέλιξη της απογείωσης και τα όσα ακολούθησαν.

Η καταστροφή του διαστημόπλοιου έγινε πάνω από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ενώ προκλήθηκε από αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στη δεξιά δεξαμενή. Για την ακρίβεια, όταν το Λεωφορείο ήταν σε ύψος 15 χιλιομέτρων / 48.000 ποδιών, σημειώθηκε αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων, η οποία προκάλεσε ρήγμα στον δεξιό πύραυλο καυσίμων, επιτρέποντας θερμό αέριο υπό πίεση από το εσωτερικό του κινητήρα του πυραύλου να διαρρεύσει έξω. Η διαρροή έσπασε την πρόσδεση που συνέδεε τον πύραυλο με την Εξωτερική Δεξαμενή Καυσίμων, με αποτέλεσμα την αποκόλλησή τους. Μετά από μία ανεξέλεγκτη τροχιά λίγων δευτερολέπτων, το Λεωφορείο καταστράφηκε από δυνάμεις αεροδυναμικής αντίστασης που αρχικά έφτασαν στα 12 έως 20 g, ενώ το όριο αντοχής του ήταν τα 5 g (αντίθετα με την λαϊκή εντύπωση και τις πρώτες αναφορές στα τηλεοπτικά σχόλια, το Τσάλεντζερ δεν εξερράγη στην κυριολεξία).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις