Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε από το γερμανικό πολιτικό ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) το οποίο μέσω των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων του συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας. Θέμα της σημερινής συζήτησης είναι οι ευκαιρίες για ψηφιοποίηση στην πολιτική και τις επιχειρήσεις στην εποχή του Covid-19.

Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 έφερε  την ψηφιοποίηση στην πρώτη γραμμή. Κατέδειξε την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού για το κράτος, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση. Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι:

 • Λεωνίδας Χριστόπουλος , Γενικός Γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης & απλούστευσης διαδικασιών
 • Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Intrasoft International, Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
 • Florian Nöll, Μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας της Υφυπουργού Ψηφιακών Υποθέσεων στη γερμανική Καγκελαρία, Ιδρυτής και Πρώην Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων
 • Sebastian Döberl, Πρόεδρος Ενωσης Νέων Επιχειρηματιών Γερμανίας

Συντονίζει η Δημοσιογράφος  Ιδρύτρια και CEO a8inea Μαριάννα Σκυλακάκη.

Κατά την έναρξη απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η  Υφυπουργός στη γερμανική Καγκελαρία και εντεταλμένη ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε θέματα ψηφιακής πολιτικής  Dorothee Bär.

Χριστόπουλος: Θα γίνουν έργα ψηφιοποίησης στη Δικαιοσύνη και στις Μεταφορές

Μετά τον χαιρετισμό του Υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης τον λόγο πήρε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος , Γενικός Γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης & απλούστευσης διαδικασιών, ο οποίος εξήγησε την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας. Όπως περιέγραψε είχε γίνει προεκλογικός σχεδιασμός, «καθώς η Ελλάδα ήταν πίσω σε ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης».

Ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος , Γενικός Γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης & απλούστευσης διαδικασιών της ελληνικής κυβέρνησης

Ο παράγοντας που έπαιξε ρόλο στο να επιταχυνθεί η διαδικασία ήταν η συγκυρία της πανδημίας. «Όταν ήρθε η πανδημία ξεκλειδώσαμε ουσιαστικά τις δυνατότητες του Υπουργείου».

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο gov.gr, εξηγώντας ότι είναι μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου. «Ξεκινήσαμε με 500 ψηφιακές υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας και πλέον έχουμε φτάσει τις 615», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ περιέγραψε την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αναλυτικά:

 • Ψηφιοποιήθηκαν υπηρεσίες
 • Δημιουργήθηκε η δυνατότητα εξυπηρέτησης εξ ‘ αποστάσεως του κοινού
 • Προκρίθηκε η τηλεργασία στο Δημόσιο

Όσον αφορά στα βήματα που θα γίνουν στο μέλλον ο Λεωνίδας Χριστόπουλος επεσήμανε ότι «η δυναμική που δημιουργήθηκε θα συνεχιστεί» ενώ συμπλήρωσε ότι θα γίνουν έργα ψηφιοποίησης στο χώρο της Δικαιοσύνης και των Μεταφορών.

Κόκκαλης: Ο Covid είναι ευκαιρία για ψηφιακό μετασχηματισμό

Την ώρα λοιπόν που ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται σε μία δυναμική εξέλιξη ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Intrasoft International και μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τόνισε ότι αυτή η διαδικασία δημιουργεί προκλήσεις για τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Intrasoft International και μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εκ των συνομιλητών της αποψινής συζήτησης

Πιο συγκεκριμένα στην τοποθέτηση τους άξονες στους οποίους είναι σημαντικό να κινηθούν οι κυβερνήσεις καθώς ο ρόλος στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι καθοριστικός.

Αναλυτικά:

 • Διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού
 • Διατήρηση του διαδικτύου ώστε να είναι πάντα καθολικό και προσβάσιμο σε όλους
 • Χρήση ανοιχτών δεδομένων
 • Γεφύρωση ψηφιακού χάσματος, το οποίο είναι εμφανές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας
 • Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα κενά

Εστιάζοντας στο κομμάτι αυτών των κενών ο κ. Κόκκαλης ενίσχυσε τη θέση, όταν αναφέρθηκε στις έρευνες που έχουν αναδείξει ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων μηχανικών, υπάρχει ωστόσο χαμηλή εξειδίκευση. Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του, αναγνωρίζοντας ότι παρόλο που η Ελλάδα έχει καταταχθεί ανάμεσα στις τελευταίες χώρες στον τομέα των ψηφιακών διευκολύνσεων, πλέον η χώρα προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.

Δείτε απευθείας τη συζήτηση στις 18:00

Λίγα λόγια για το ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung (KAS)

Ελευθερία, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη είναι οι βασικές αρχές για την εργασία του Konrad – Adenauer Stiftung (KAS). Το KAS είναι ένα πολιτικό ίδρυμα που βρίσκεται πλησίον των θέσεων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU). Ως συνιδρυτής του κόμματος CDU και πρώτος Γερμανός Καγκελάριος, ο Konrad Adenauer (1876 – 1967) ένωσε τις χριστιανικές – κοινωνικές, συντηρητικές και φιλελεύθερες παραδόσεις. Το όνομά του ταυτίζεται με την δημοκρατική ανοικοδόμηση της Γερμανίας, με την σταθερότητα της εξωτερικής πολιτικής σε μια υπερατλαντική κοινότητα αξιών, με το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και με τον προσανατολισμό σε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Με την Ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία, το ίδρυμα δραστηριοποιείται για να μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν με αυτοπροσδιορισμό σε έναν κόσμο ελεύθερο με αξιοπρέπεια.

Με άνω των 70 γραφείων και προγραμμάτων ανά τον κόσμο, σε πάνω από 120 χώρες, συνεισφέρει στην προώθηση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Για την διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας, υποστηρίζει τον συνεχή διάλογο της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας, καθώς και την ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών.

Συνεργάζεται ως εταίρος με κρατικά θεσμικά όργανα, κόμματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Με τους στόχους και τις θεωρήσεις αξιών, επιθυμεί να εμβαθύνει ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή πολιτική, όπως και στο μέλλον στην πολιτική συνεργασία σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στα μέσα Μαΐου 2012 το Konrad Adenauer Stiftung επανεκκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα με την δημιουργία ενός εξωτερικού γραφείου στην Αθήνα. Το KAS Αθηνών, σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο οικονομικά, όσο και εσωπολιτικά για την χώρα, θέτει ως πρώτο στόχο την προώθηση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και μεταξύ των υπολοίπων εταίρων της Ε.Ε. Επί πλέον, το δίκτυο εργασίας των γραφείων του KAS ανά την Ευρώπη, καθώς και ιδιαίτερα το γραφείο Ευρώπης των Βρυξελλών του KAS μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην στήριξη της μεταρρύθμισης των υποδομών της χώρας με σταθερό προσανατολισμό. Δύσκολα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επί τόπου εργασία των προγραμμάτων, όπως και οι ευρωπαϊκές και εξωτερικής πολιτικής προκλήσεις και θα τύχουν επεξεργασίας και αντιμετώπισης στο πλαίσιο των ειδικών συνεδρίων, των workshops, των προγραμμάτων ερευνών και διαλόγου, αλλά και των δημοσιεύσεων. Περαιτέρω το KAS επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον εκπαιδευτικό τομέα, με την χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές.