Σε τι στάδιο βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη χώρα μας; Λειτούργησε ο κορονοϊός ως ένας παράγοντας που επιτάχυνε την ψηφιοποίση; Ποιες ήταν οι ελλείψεις στις ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων που αναδείχθηκαν με τη συγκυρία της πανδημίας; Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το γερμανικό πολιτικό ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) για τις νέες ευκαιρίες ψηφιοποίησης.

Όλοι συμφώνησαν πως η κρίση της πανδημίας  του COVID-19 έφερε  την ψηφιοποίηση στην πρώτη γραμμή. Κατέδειξε την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού για το κράτος, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και δημιούργησε υπηρεσίες ουσιαστικά εν μία νυχτί. Παράλληλα όμως ανέδειξε ελλείψεις, που προσπαθούν να καλυφθούν την ώρα που η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται σε δυναμική πορεία.

Κατά την έναρξη απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η Υφυπουργός στη γερμανική Καγκελαρία και εντεταλμένη ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε θέματα ψηφιακής πολιτικής  Dorothee Bär.

Πιερρακάκης: Εργαλειοποιήσαμε την στρατηγική μας στην ψηφιοποίηση ως μέσο καταπολέμησης του ιού

Ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης στο μήνυμα του για την ψηφιοποίηση τόνισε ότι ο τομέας αυτός αποτελούσε τη μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους. «Είναι δεδομένο ότι ο Covid ήρθε ως ψηφιακός επιταχυντής», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εργαλειοποίησε την στρατηγική που είχε αναπτύξει ως μέσο καταπολέμησης του ιού.

Οι άξονες της στρατηγικής

 • Ψηφιακές υπηρεσίες. «Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο. Στο μέλλον η σχέση του πολίτη με το κράτος θα περνά από τον υπολογιστή ή το κινητό»
 • Ταυτοποίηση. «Οι νέες ταυτότητες που θα είναι στα χέρια μας σε λιγότερο από δυο χρόνια, θα έρθουν ως ο πιο ασφαλής μηχανισμός που θα μας επιτρέψει να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας και την ποιότητα και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε από απόσταση»
 • Απλούστευση των διαδικασιών. «Δουλεύουμε στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσω της διαλειτουργικότητας τα διάφορα συστήματα, να ενώσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε ο πολίτης να χρειάζεται να κάνει μόνο μια ενέργεια.
 •  Υποδομές και τηλεπικοινωνίες. «Κύριος πυλώνας στρατηγικής είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G, η δημοπρασία έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά έχουμε αναπτύξει ένα ελληνικό μοντέλο για το πώς θα αναπτυχθούν αυτά τα δίκτυα».
 •  Ανοιχτά δεδομένα. Αξιοποίηση όλων των ανωνυμοποιημένων βάσεων δεδομένων της χώρας οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν δωρεάν για όλους τους πολίτες
 • Δεξιότητες. «Έχει ξεκινήσει η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών όπου δωρεάν οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες»
 • Κυβερνοασφάλεια, κυβερνοάμυνα κι η διασφάλιση των υποδομών της χώρας

Προκειμένου μάλιστα να εξηγήσει σε τι σημείο βρίσκεται πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός έφερε παραδείγματα από υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση και η υπεύθυνη ψηφιακή δήλωση.

Χριστόπουλος: Θα γίνουν έργα ψηφιοποίησης στη Δικαιοσύνη και στις Μεταφορές

Μετά τον χαιρετισμό του κ. Πιερρακάκη, τον λόγο πήρε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης & απλούστευσης διαδικασιών, ο οποίος εξήγησε την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας. Όπως περιέγραψε είχε γίνει προεκλογικός σχεδιασμός, «καθώς η Ελλάδα ήταν πίσω σε ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης».

Ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος , Γενικός Γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης & απλούστευσης διαδικασιών της ελληνικής κυβέρνησης

Ο παράγοντας που έπαιξε ρόλο στο να επιταχυνθεί η διαδικασία ήταν η συγκυρία της πανδημίας. «Όταν ήρθε η πανδημία ξεκλειδώσαμε ουσιαστικά τις δυνατότητες του Υπουργείου».

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο gov.gr, εξηγώντας ότι είναι μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου. «Ξεκινήσαμε με 500 ψηφιακές υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας και πλέον έχουμε φτάσει τις 615», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ περιέγραψε τα βήματα που έγιναν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αναλυτικά:

 • Ψηφιοποιήθηκαν υπηρεσίες
 • Δημιουργήθηκε η δυνατότητα εξυπηρέτησης εξ ‘ αποστάσεως του κοινού
 • Προκρίθηκε η τηλεργασία στο Δημόσιο

Όσον αφορά στα βήματα που θα γίνουν στο μέλλον ο Λεωνίδας Χριστόπουλος επεσήμανε ότι «η δυναμική που δημιουργήθηκε θα συνεχιστεί» ενώ συμπλήρωσε ότι θα γίνουν έργα ψηφιοποίησης στο χώρο της Δικαιοσύνης και των Μεταφορών.

Κόκκαλης: Ο Covid είναι ευκαιρία για ψηφιακό μετασχηματισμό

Την ώρα λοιπόν που ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται σε μία δυναμική εξέλιξη ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Intrasoft International και μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τόνισε ότι αυτή η διαδικασία δημιουργεί προκλήσεις για τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Intrasoft International και μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εκ των συνομιλητών της αποψινής συζήτησης

Πιο συγκεκριμένα στην τοποθέτηση ανέλυσε τους άξονες στους οποίους είναι σημαντικό να κινηθούν οι κυβερνήσεις καθώς ο ρόλος τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι καθοριστικός.

Αναλυτικά:

 • Διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού
 • Διατήρηση του διαδικτύου ώστε να είναι πάντα καθολικό και προσβάσιμο σε όλους
 • Χρήση ανοιχτών δεδομένων
 • Γεφύρωση ψηφιακού χάσματος, το οποίο είναι εμφανές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας
 • Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα κενά

Εστιάζοντας στο κομμάτι αυτών των κενών ο κ. Κόκκαλης ενίσχυσε τη θέση του, όταν αναφέρθηκε στις έρευνες που έχουν αναδείξει ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων μηχανικών, υπάρχει ωστόσο χαμηλή εξειδίκευση. Αναγνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος του κοινού στράφηκε στις ψηφιακές υπηρεσίες αναφέρθηκε σε έρευνες που δείχνουν ότι το 80% του καταναλωτικού κοινού θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ εστίασε και στις ελλείψεις που αναδείχθηκαν, όπως για παράδειγμα στην αγορά των logistics.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του, αναγνωρίζοντας ότι παρόλο που η Ελλάδα έχει καταταχθεί ανάμεσα στις τελευταίες χώρες στον τομέα των ψηφιακών διευκολύνσεων, πλέον η χώρα προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο Florian Nöll, Μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας της Υφυπουργού Ψηφιακών Υποθέσεων στη γερμανική Καγκελαρία, Ιδρυτής και Πρώην Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος  Ιδρύτρια και CEO a8inea Μαριάννα Σκυλακάκη.

Δείτε τη διαδικτυακή συζήτηση