Η ανάλυση του…ηχογραφημένου βήχα μπορεί να χρησιμεύσει ως…τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Οι εν λόγω επιστήμονες, προχώρησαν στη δημιουργία ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει με υψηλή ακρίβεια την ασθένεια του κορονοϊού στους ανθρώπους, μέσω ηχογράφησης και ανάλυσης του βήχα τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, η ευαισθησία, ήτοι η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, αγγίζει το 98,5%, μεταξύ όσων έχουν ήδη διαγνωσθεί ως θετικοί στον ιό SARS – CoV – 2, και κορυφώνεται στο 100% για όσους είναι ασυμπτωματικοί.

Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής ”IEE Journal of Engineering in Medicine and Biology”, ενώ οι επιστήμονες που μελέτησαν τον εν λόγω αλγόριθμο βρίσκονται σε αναμονή για την έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές. Με την έγκριση αυτή, θα είναι δυνατή η ενσωμάτωση του αλγόριθμου σε κάποιο application (ηλεκτρονική εφαρμογή). Σύμφωνα με τους ίδιους, ένας ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να έχει βήχα με διαφορετικό ήχο, ο οποίος να μην είναι αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί.

Ο ερευνητής Μπράιαν Σουμπινάρα μίλησε στο BBC σχετικά με τον αλγόριθμο, και επισήμανε πως: “Ο τρόπος που παράγεις ήχους, αλλάζει όταν έχεις Covid, ακόμη και αν είσαι ασυμπτωματικός. Ο αλγόριθμος θα μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί για τον καθημερινό έλεγχο φοιτητών, εργαζομένων και του κοινού ή ακόμη σε ολόκληρες ομάδες, ώστε γρήγορα να εντοπίζονται οι συρροές κρουσμάτων”.

Για την τελική μορφή του αλγορίθμου του ΜΙΤ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 70.000 ηχητικά δείγματα βήχα, μεταξύ αυτών οι 2.500 αφορούσαν ανθρώπους που νοσούσαν, επιβεβαιωμένα, από τον κορονοϊό. Η ακρίβεια στην διάγνωση των αληθών αρνητικών ασθενών, αγγίζει το 94,2%, σε περίπτωση που έχουν διαγνωσθεί θετικοί με τεστ, ενώ φτάνει το 83,2% για τους ασυμπτωματικούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού που ταλανίζει την ανθρωπότητα, οδήγησε πολλούς ερευνητικούς φορείς, όπως τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Κάρνεγκι Μέλον, καθώς και την εταιρεία Novoic, να εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε έρευνες και μελέτες παρόμοιων ”έξυπνων” διαγνωστικών συστημάτων.