Έναν διαφορετικό εξωπλανήτη εντόπισαν επιστήμονες σύμφωνα με τη NASA. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-141b, που έχει το μέγεθος της Γης και θυμίζει… κόλαση. Είναι ένας πυρωμένος πλανήτης, με υπερηχητικούς ανέμους, ωκεανούς λάβας και βροχή από… πυρωμένους βράχους.


Όπως ανέφεραν επιστήμονες του McGill University, του York University και του Indian Institute of Science Education, οι συνθήκες στον εξωπλανήτη είναι εντελώς διαφορετικές με εκείνες της Γης. Οι υπερηχητικοί άνεμοι σε παρόμοιους πλανήτες φτάνουν τα 5.000 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι ικανές να λιώσουν τους βράχους.

Τονίζεται πως ο K2-141b είναι «κλειδωμένος» στο άστρο του και έτσι στη μία πλευρά έχει μόνιμα μέρα και στην άλλη μόνιμα νύχτα. Η πλευρά που βλέπει προς το άστρο του πλανήτη φτάνει σε θερμοκρασίες 3.000 βαθμών, ενώ στη σκοτεινή πλευρά καταγράφονται -200 βαθμοί Κελσίου. «Το εύρημά μας πιθανότατα σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα επεκτείνεται λίγο πέρα από τα όρια του ωκεανού μάγματος, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό με διαστημικά τηλεσκόπια» λέει ο Νίκολας Κάουαν, καθηγητής στο Department of Earth & Planetary Sciences του McGill University.

Στον Κ2-141b οι ατμοί ορυκτών που σχηματίζονται από τον εξατμισμένο βράχο μεταφέρονται στην πλευρά της νύχτας με υπερηχητικούς ανέμους και οι βράχοι καταλήγουν ως βροχή σε έναν ωκεανό μάγματος. Στη συνέχεια προκύπτουν ρεύματα που καταλήγουν πίσω στην πλευρά της ημέρας, όπου οι βράχοι εξατμίζονται ξανά.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο κύκλος του K2-141b δεν είναι το ίδιο σταθερός με αυτόν της Γης, καθώς η ροή της επιστροφής από τον ωκεανό μάγματος στην πλευρά της ημέρας είναι αργή, και ως εκ τούτου προβλέπεται πως η σύνθεση των ορυκτών θα αλλάξει σε βάθος χρόνου, αλλάζοντας την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.