Ο δορυφόρος Sentinel-6 “Michael Freilich”, ο οποίος όπως σχολιάζουν ΜΜΕ, θυμίζει “σπιτάκι σκύλου“, θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, ερευνώντας τις αλλαγές στο νερό της Γης. Συγκεκριμένα, δεν θα μετρά μόνο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του “θερμοκηπίου” αλλά επίσης το πώς κινούνται οι όγκοι του νερού των ωκεανών στον Πλανήτη.

Το πρόγραμμα είναι μια κοινή προσπάθεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ ο νέος δορυφόρος αναμένεται να συνεχίσει την συλλογή στοιχείων του διαστημοπλοίου Jason-Topex/Poseidon (1992). Εκείνες οι αποστολές είχαν δείξει πως η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά 3mm τον χρόνο, τα τελευταία 28 χρόνια που είχαν μελετηθεί, ενώ υπάρχουν νεότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες πλέον η στάθμη ανεβαίνει κατά 4 mm τον χρόνο.

Σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως η μέτρηση της ανόδου της στάθμης των νερών δεν είναι ομοιόμορφη, αλλά διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, οπότε η “εικόνα” δεν είναι ακριβής.  Η Christine Gommenginger, ωκεανογράφος που μιλά στο BBC, αναφέρει πως αυτό είναι πολύ σημαντικό. “Αυτή τη στιγμή έχουμε στόχο να καταγράψουμε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε τοπικό επίπεδο, γιατί για το παγκόσμιο γνωρίζουμε. Όμως χρειαζόμαστε και την επιμέρους εικόνα και η υψομετρία, μπορεί να μας δώσει τις πληροφορίες αυτές”.

Ο Sentinel-6 θα κινείται σε ύψος 1.300 χιλιομέτρων από τη Γη και θα “σαρώνει” έως και το 95% των ωκεανών κάθε δέκα ημέρες. Λαμβάνοντας συνεχείς μετρήσεις της επιφάνειας της θάλασσας και του ύψους των κυμάτων, καθώς και της ταχύτητας του ανέμου, θα παρέχει επίσης πληροφορίες ασφάλειας για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.

Θα λειτουργεί παράλληλα με τους άλλους δορυφόρους Sentinel στο πλαίσιο του Προγράμματος Copernicus. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EUMETSAT, της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ και της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNES).

Να σημειωθεί πως ο δορυφόρος ονομάζεται “Michael Freilich“, προς τιμή του ωκεανογράφου και επιστήμονα της NASA καθηγητή Michael Freilich, ο οποίος αποβίωσε φέτος. Σε πέντε χρόνια θα ακολουθήσει η εκτόξευση του δίδυμου δορυφόρου Copernicus Sentinel-6B.


Με πληροφορίες από BBC και ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις