Στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών φαίνεται πως εισέρχεται η SpaceX του Έλον Μασκ, καθώς φέρνει μέσω από τους δορυφόρους του προγράμματος Starlink γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ στις αρχές του του 2021. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του moneyreview.

Στελέχη της εταιρείας έχουν έλθει σε επαφή με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσο και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η είσοδος της Starlink στην αγορά υπηρεσιών σύνδεσης με το διαδίκτυο αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και αναμένεται να τιμολογείται κατά τι ακριβότερα, εκτιμάται περί το 20% ακριβότερα, θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν και τα 150 mbps.

Σημειώνεται πως οι χρήστες για να συνδεθούν θα χρειάζονται ένα δορυφορικό «πιάτο» για να αποκτήσουν σύνδεση με τους δορυφόρους της Starlink οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα είτε στην Νεμέα είτε στις Θερμοπύλες, ο οποίος συνδέεται με το παγκόσμιο δίκτυο.

Τo Starlink είναι ένα σύστημα δορυφόρων που κατασκευάστηκε από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου. Δορυφορικό Διαδίκτυο (Internet over Satellite) είναι η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών με υψηλές ταχύτητες. Το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς). Το συνολικό κόστος του δεκαετούς έργου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη του Starlink από την SpaceX εκτιμάται περίπου στα 10 δισ. δολ.

Ο Έλον Μασκ έχει υψηλές φιλοδοξίες και για το Starlink, o σχεδιασμός και η ανάπτυξη του οποίου εκτιμάται στα 10 δισ. δολάρια. Η ανάπτυξη του Starlink ξεκίνησε το 2015, με τους δύο πρώτους δοκιμαστικούς δορυφόρους να μπαίνουν σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 2018. Ένα δεύτερο ζευγάρι δοκιμαστικών δορυφόρων και η πρώτη μαζική εκτόξευση δορυφόρων πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 όταν οι πρώτοι 60 λειτουργικοί δορυφόροι μπήκαν σε τροχιά. Από το 2020, η SpaceX εκτοξεύει 60 δορυφόρους ανά φορά, με στόχο την ανάπτυξη των 1.584 δορυφόρων για την παροχή διαδικτύου παγκόσμιος έως τα τέλη του 2021- 2022. Η SpaceX παρέχει σταδιακά δοκιμαστικές υπηρεσίες σε χρήστες που κατοικούν σε περιοχές που καλύπτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα τότε θα μιλάμε για ταχύτητες σύνδεσης έως και 150 Megabit/sec.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις