Ρωσία: Σε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων προχώρησε το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο νέας γενιάς Βλαντίμιρ Μονομάχ. Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν ασκήσεις πυραυλικών συστημάτων, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, υποβρύχια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού να εκτοξεύουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, με τα πλάνα να είναι εντυπωσιακά.

Δείτε εντυπωσιακά πλάνα:

Τα εξελιγμένα πυρηνικά υποβρύχια τύπου Borei-A του ,του Στόλου του Ειρηνικού, του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Bulava, στην θάλασσα του Οκχότσκ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, πυρηνικό υποβρύχιο τύπου Borei-A εκτόξευσε τέσσερις διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος μέσης εμβέλειας, ένα βαλλιστικός πύραυλος από υποβρύχιο, το οποίο είχε αναπτυχθεί στη Θάλασσα του Μπάρεντς, καθώς επίσης και δύο πύραυλοι υψηλής ακρίβειας από αεροσκάφη τύπου Tu-160.

Η εκτόξευση αυτών των πυραυλικών συστημάτων πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη συμμετοχή «στοιχείων και μέσων των χερσαίων αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων», που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της πυρηνικής στρατηγικής της χώρας.

To πυρηνικό υποβρύχιο τύπου Borei-A

BOREI-II rosiko ypovrixio

Το υποβρύχιο Knyaz Vladimir (πρίγκιπας Βλαντίμιρ) το οποίο έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava με πυρηνική γόμωση, εντάχθηκε σήμερα στο Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια των επίσημων εορτασμών για την Ημέρα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχο Νικολάι Εφμένοφ, ο οποίος παρέστη στην επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας στο υποβρύχιο, το πλήρωμα του υποβρυχίου κατά την περίοδο των δοκιμών έδειξε τις ικανότητές του και στις 29 Οκτωβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε επιτυχής εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Bulava, ακολουθώντας τροχιά από τη Λευκή Θάλασσα έως το πεδίο δοκιμών Κούρα που βρίσκεται στην χερσόνησο Καμτσάτκα.

Το ρωσικό υπουργείο προέβη στην ανακοίνωσή του αυτή σε μια στιγμή που παρατηρείται ρήξη με τις χώρες της Δύσης για την ανατολική Ουκρανία και εν μέσω φόβων για έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό των εξοπλισμών που επακολούθησε μετά το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Το πρώτο αναβαθμισμένο μοντέλο υποβρυχίου τύπου 955A, κλάσεως Borei αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία εκσυγχρονισμού του πυρηνικού πολεμικού στόλου τον οποίο θέλει να αναβαθμίσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων κλάσης Borei ξεκίνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά η υλοποίησή του καθυστέρησε λόγω έλλειψης πόρων χρηματοδότησης και αποτυχημένων δοκιμών του πυραύλου Bulava.

Διηπειρωτικό βλήμα (ICBM) χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε βλήμα μπορεί να πλήξει στόχο σε πολύ μεγάλη απόσταση (πχ και σε άλλη ήπειρο), εκτελώντας βαλλιστική τροχιά. Για την εκτόξευση τέτοιων βλημάτων χρησιμοποιούνται πολυφασικοί, συνήθως τριώροφοι, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εφοδιασμένοι με ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης κατεύθυνσης.

Το βλήμα αυτό ονομάζεται και βαλλιστικό βλήμα λόγω του ότι εκτοξευόμενο στην αρχή κατακόρυφα στη συνέχεια λαμβάνει την προς τον στόχο κατεύθυνση διαγράφοντας τόξο βαλλιστικής καμπύλης με την επίδραση της βαρύτητας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις