Οι Apple και Amazon ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι απομακρύνουν το Parler από το App Store και το Web Services αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που ήταν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε χρήστες της δεξιάς στις ΗΠΑ, δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να σταματήσει την διάδοση μηνυμάτων που υποκινούν τη βία.

Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη ήδη από την Παρασκευή η Google της Apple.

To Parler ήταν αγαπημένη επιλογή για πολλούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες είδε την πόρτα της εξόδου από το Twitter, με τον λογαριασμό του να κλείνει οριστικά. Οι υπέρμαχοι του Parler το παρουσιάζουν ως ένα «καταφύγιο για την ελευθερία του λόγου» και ως το αντίβαρο στο Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που όπως λένε, ασκούν πολιτικά υποκινούμενη λογοκρισία. Πολλοί που έβλεπαν τους λογαριασμούς τους στο Twitter να κλείνουν λόγω παράβασης των κανόνων της πλατφόρμας (ρητορική μίσους, υποκίνηση σε βία κτλ) κατέφευγαν στο Parler.

«Αναστείλαμε το Parler από το App Store μέχρι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα», ανέφερε χθες, Σάββατο, η Apple σε δήλωσή της. Η Apple είχε δώσει στο Parler προθεσμία 24 ωρών για να της υποβάλει ένα σχέδιο ελέγχου των χρηστών του, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν το Parler την περασμένη Τετάρτη για να συντονίσουν την πολιορκία του Καπιτωλίου.

Η απόσυρση από τα καταστήματα εφαρμογών των Αpple και Google ήταν ένα ηχηρό ράπισμα για το Parler. To μεγάλο πλήγμα ωστόσο ήρθε από την Amazon, αφού η δική της κίνηση ουσιαστικά οδηγεί την πλατφόρμα offline έως ότου μπορέσει να βρει μία νέα εταιρεία να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες της.

Η Αmazon υπογράμμισε ότι το Parler απέτυχε να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο περιεχόμενο βίας με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Parler έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση από τους τεχνολογικούς γίγαντες, που θέλουν να σκοτώσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά. «O πόλεμος εναντίον του ανταγωνισμού και της ελευθερίας του λόγου θα συνεχισθεί και μην μας λογαριάζετε εκτός» τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις