Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς εκτιμούν πως ο συγχρωτισμός εμβολιασμένων και μη θα αναγκάσει τον ιό θα μεταλλαχθεί. Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ομάδας Συμπεριφοράς Πληροφοριών, καθηγητής David Halpern κατά την παρουσία του σε επιτροπή της Βουλής στη Μεγάλη Βρετανία, οι εμβολιασμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι καλό να κοινωνικοποιηθούν με άλλους ανθρώπους παρά την συνεχιζόμενη απειλή του κορονοϊού.

Όπως έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών όσοι κάνουν το εμβόλιο, ετοιμάζονται στη συνέχεια να συναντήσουν μέλη της οικογένειάς τους και φίλου. Ωστόσο, η φυσιολογική αυτή κίνηση – εκτιμούν οι επιστήμονες – μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμα νέο στέλεχος του ιού.

Τονίζεται πως το εμβόλιο προσφέρει την καλύτερη προστασία 12 έως 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με το κατά πόσο το εμβόλιο εμποδίζει τον ιό να μεταδοθεί.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στη Mεγάλη Βρετανία οι υπουργοί έχουν προειδοποιηθεί από επιστημονικούς συμβούλους ότι τα οφέλη του προγράμματος εμβολιασμού μπορούν να «αντισταθμιστούν» από όσους χαλαρώσουν αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, μετά τον εμβολιασμό τους, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της διάθεσής του.

Μετάλλαξη κορονοϊού: Ανησυχία για τα δύο «ορφανά» κρούσματα

Δύο νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Αττική και την Κρήτη. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κοινότητα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς και τον ΕΟΔΥ. Η μετάλλαξη κορονοϊού εντοπίστηκε σε δύο κρούσματα: Σε ένα στην Αττική και σε ένα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίσθηκε σε κρούσμα, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου. Το στέλεχος εντοπίσθηκε ως ύποπτο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην συνέχεια εστάλη για γενετική ανάλυση και επιβεβαίωση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους στην κοινότητα της Κρήτης και ένα από τα δύο που έχουν εντοπισθεί στον γενικό πληθυσμό της χώρας και όχι στις πύλες εισόδου. Το δεύτερο, όπως έγινε γνωστό, εντοπίσθηκε στην Αθήνα, ενώ άλλα 24 έχουν καταγραφεί από τα Χριστούγεννα στις πύλες εισόδου της χώρας. Το μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά δεν επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Προς το παρόν από το ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, εκ των οποίων τα 24 κρούσματα -που ήταν ήδη γνωστά είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις