Δεν διήρκησε αρκετή ώρα η χαρά που επικρατούσε, μετά την επιτυχημένη προσγείωση του πρωτότυπου πυραύλου Starship της Space X, ο οποίος προορίζεται να στείλει ανθρώπους και εφόδια στη Σελήνη και στον Άρη. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για πύραυλο της εταιρείας του Ίλον Μασκ ο οποίος εκτοξεύτηκε χωρίς πρόβλημα, πέταξε στον ουρανό για έξι λεπτά σε ύψος έως δέκα χιλιομέτρων και μετά προσγειώθηκε όρθιος στην τσιμεντένια εξέδρα του στο Τέξας.

Παρόλα αυτά, αμέσως μετά έγειρε ελαφρά στο πλάι, έπιασε φωτιά και έπειτα από οκτώ λεπτά εξερράγη και διαλύθηκε, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί κάποια εξήγηση για την ακριβή αιτία.

Πάντως τα πράγματα ήταν καλύτερα αυτή τη φορά, καθώς στις δύο προηγούμενες δοκιμές στις 9 Δεκεμβρίου και 2 Φεβρουαρίου ο πύραυλος είχε συντριβεί στο έδαφος κατά την επιστροφή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πύραυλος Starship ο οποίος είναι επαναχρησιμοποιούμενος, είναι φτιαγμένος από ανοξείδωτο χάλυβα και έχει αναπτυχθεί για να μεταφέρει φορτίο έως 100 τόνων σε μεγάλες αποστάσεις. Κάτι για το οποίο είναι περίφημος ο δισεκατομμυριούχος Έλιον Μασκ.

Έχει ύψος 50 μέτρων, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη ο Starship -μαζί με τον επίσης επαναχρησιμοποιούμενο πυραυλικό φορέα Super Heavy- θα φτάνει τα 120 μέτρα. Οι μεγαλύτεροι και με περισσότερες δυνατότητες Starship προορίζονται να αντικαταστήσουν τους σημερινούς επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους Falcon και τις κάψουλες Dragon της Space X τόσο για επανδρωμένες όσο και μη επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

Ο τελικός στόχος για τα μακρινά ταξίδια είναι μετά την εκτόξευση του Starship για τη Σελήνη ή τον Άρη, ο Super Heavy να επιστρέφει στη Γη για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Για τα πιο κοντινά ταξίδια ο Starship θα κάνει μόνος όλη τη δουλειά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις