Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποφάσισαν πως είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας, η οποία να είναι ασυναγώνιστη.

Δεδομένου ότι το αντίπαλο δέος είχε πρωτοτυπήσει σε αρκετά τεχνολογικά επιτεύγματα όπως στα πυραυλικά συστήματα, η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως για την παραγωγή των αερομαχητικών πέμπτης γενιάς F-22 Raptor, με απώτερο σκοπό να μπορούν να «τρυπήσουν» τους σοβιετικούς ουρανούς οποιαδήποτε στιγμή.

Τα F-22 Raptor έχουν ως κύρια αποστολή την πλήρη κάλυψη της πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, παρέχοντάς της  υπεροχή ενώ είναι ικανά να εκτελέσουν οποιαδήποτε αποστολή βομβαρδισμού, κατασκοπείας, ακόμη και ηλεκτρονικού πολέμου!

Στα ‘80ς, τα εν λόγω αερομαχητικά ήταν με διαφορά, κλάσεις ανώτερα από τα σοβιετικά Su-27 και MiG-29. Κατασκευάστρια εταιρεία η Lockheed Martin.

Χαρακτηριστικό των F-22 Raptor είναι ο σχεδιασμός τους. Αποτελούμενο από προηγμένα κράματα και συνθετικά υλικά, έχουν υπερσύγχρονα συστήματα ελέγχου πτήσης, ισχυρούς κινητήρες και προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που τα κάνει «αόρατα» στα αντίπαλα ραντάρ.

Επιπλέον, τα F-22 Raptor είναι σχεδιασμένα έτσι όπου μπορούν και απορροφούν τα ραδιοκύματα με αποτέλεσμα να φαίνονται στα ραντάρ στο μέγεθος μιας μπάλας! Αξιοσημείωτο είναι πως πετούν υπερηχητικά χωρίς μετάκαυση, δίνοντας έτσι την πολυτέλεια να γίνεται εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση του υπέρυθρου ίχνους του εδάφους.

Η συνολική ισχύς τους φτάνει τα 70.000 lbf ενώ σε ταχύτητα αγγίζουν μέχρι και 2.25 Mach. Όσον αφορά το κόστος, αυτό ανέρχεται ανά μονάδα σε 150 εκατομμύρια δολάρια και 66.7 δισεκατομμύρια για ανάπτυξη.

Ο οπλισμός τους συμπεριλαμβάνει Μ61Α2 (480 σφαίρες), 6 πυραύλους αέρος τύπου Aim-120 AMRAAM, 2 πυραύλους Aim-9 Sidewinter και 2 βόμβες JDAM. Τα F-22 Raptor δεν έχουν: πυραύλους αέρος, εδάφους, επιφάνειας και αντι-ραντάρ.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, η Αμερικανική Αεροπορία σκόπευε να αγοράσει έως και 750 F-22 Raptor. Ωστόσο με την κατάρρευση του κομμουνισμού και της ΕΣΣΔ η παραγωγή τους μειώθηκε, για να φτάσει εν τέλει στα 187 αερομαχητικά.

Τονίζεται πως λόγω της πολύ υψηλής τους τεχνολογίας, το Αμερικανικό Κογκρέσο, απαγορεύει δια νόμου την εξαγωγή τους σε τρίτους. Παρόλα αυτά, χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ, έχουν εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους για την απόκτησή τους. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στον ψηφισμένο νόμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις