Εκατόν οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Otto Wichterle, του Τσέχου φαρμακοποιού που εφηύρε τους μαλακούς φακούς επαφής. Ο Βίχτερλε γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913 στην Τσεχία. Ως λάτρης της επιστήμης από τα νεανικά του χρόνια, πήρε το διδακτορικό του στην οργανική χημεία το 1936 από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Πράγας (ICT), όπου και δίδαξε.

Το 1961, ο Wichterle που φορούσε γυαλιά, παρήγαγε τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής χρησιμοποιώντας υλικά που είχε στο σπίτι του, μεταξύ των οποίων ένα παιδικό παιγνίδι.

Ως κάτοχος αμέτρητων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ο Wichterle εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος της Ακαδημίας της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά την ίδρυση της χώρας, το 1993.

Ενώ ο Wichterle είναι πιο γνωστός ως ο εφευρέτης των φακών επαφής, οι καινοτομίες του έθεσαν επίσης τα θεμέλια για ιατρικές τεχνολογίες όπως τα “έξυπνα” βιοϋλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ανθρώπινων συνδετικών ιστών.

Εκτιμάται ότι πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις