Σήμερα ή το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πλήξουν τη Γη τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη στεμματική έκρηξη μάζας του Ηλίου. Μάλιστα, τα σωματίδια ενδέχεται να προκαλέσουν θεματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA κατέγραψε την εικόνα μιας ηλιακής έκλαμψης, που κορυφώθηκε την Πέμπτη. Η εικόνα, χρωματισμένη σε γαλαζοπράσινο, δείχνει ένα υποσύνολο ακραίου υπεριώδους φωτός.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας. Η επιβλαβής ακτινοβολία από μία έκλαμψη, εξηγεί η NASA, δεν μπορεί να περάσει από την ατμόσφαιρα της Γης, επηρεάζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφος. Ωστόσο, σημειώνει, όταν είναι αρκετά έντονες μπορούν να διαταράξουν την ατμόσφαιρα στο στρώμα που ταξιδεύουν τα σήματα GPS και των επικοινωνιών.

Η χθεσινή έκλαμψη ήταν ισχύος Χ1. Η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία, οι Χ2 έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1 και οι Χ3 διπλάσια από τις Χ2. Πιο ασθενείς είναι οι εκλάμψεις της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις