Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναγκάστηκε να προσαρμόσει την τροχιά του για να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα κομμάτι συντριμμιών από αμερικανικό πύραυλο, δήλωσε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Πριν από πέντε λεπτά, ο ISS απέφυγε τη σύζευξη με τα διαστημικά συντρίμμια των ΗΠΑ, τα υπολείμματα του πυραύλου Pegasus», δήλωσε ο Ρογκόζιν, σύμφωνα με το TASS. Ο Ρογκόζιν είχε δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι ο ελιγμός για την αποφυγή του συντριμμιού από αμερικανικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε το 1994 είχε προγραμματιστεί για τις 10:58 ώρα Μόσχας. Η τροχιά έπρεπε να ρυθμιστεί από τους προωθητήρες του διαστημικού φορτηγού Progress MS-18, το οποίο είναι προσδεδεμένο στον σταθμό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η NASA ανέβαλε έναν διαστημικό περίπατο, ο οποίος είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, αφού έλαβε προειδοποίηση για διαστημικά συντρίμμια για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Λίγες ώρες προτού οι αστροναύτες επιχειρήσουν να βγουν από τον ISS, η υπηρεσία ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «λόγω της έλλειψης ευκαιρίας να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος», αποφάσισε να αναβάλει τον διαστημικό περίπατο.

Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν σαφές αν η προειδοποίηση σχετιζόταν με τα διαστημικά σκουπίδια που δημιουργήθηκαν από μια ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικής προστασίας πριν από δύο εβδομάδες, η οποία ανάγκασε τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να μπουν στο διαστημόπλοιο για ασφάλεια.

Ο εξήμισι ωρών διαστημικός περίπατος πραγματοποιήθηκε αργότερα με επιτυχία την Πέμπτη, με τους αστροναύτες της NASA Τόμας Μάρσμπερν και Κέιλα Μπάρον να αντικαθιστούν μια προβληματική κεραία επικοινωνιών και να επιτυγχάνουν άλλες εργασίες «προκοπής».

Ο διαστημικός περίπατος της Πέμπτης ήταν ο 245ος που διεξήχθη για τη συναρμολόγηση, συντήρηση και αναβάθμιση του διαστημικού σταθμού, ο οποίος εδώ και 21 χρόνια αποτελεί συνεχή κόμβο χαμηλής γήινης τροχιάς για τους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις