Ο Στίβεν Χόκινγκ θα γινόταν 80 ετών σήμερα (8/1) και η Google του αφιέρωσε το doodle ώστε να βοηθήσει να μην ξεχαστεί η κληρονομιά του σπουδαίου επιστήμονα που μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το Σύμπαν.

Μάλιστα, συνεργάστηκε με την οικογένεια του για να δημιουργήσει κι ένα ξεχωριστό βίντεο που παρουσιάζει τη ζωή του σε κάτι παραπάνω από δύο λεπτά. Περαιτέρω, χρησιμοποιείται και η φωνή του Χόκινγκ όπως έβγαινε από τον υπολογιστή.

Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε το 1942 στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου και 20 χρόνια μετά έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκίνησε σπουδές Αστρονομίας στο Κέιμπριτζ. Το 1966 εκδόθηκε η διδακτορική του εργασία με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων». Τότε είχαν ήδη περάσει δύο χρόνια αφότου έμαθε ότι πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

Το 1965 παντρεύτηκε την Τζέιν Γουάιλντ, από την οποία χώρισε το 1995 για να παντρευτεί την Ιλέιν Μέισον.

Εννιά χρόνια μετά από το γάμο του, στα 32 του έγινε το νεότερο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, της διάσημης βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1979 διορίστηκε καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μια έδρα που διατήρησε για 30 χρόνια. Το 1985 έχασε οριστικά τη φωνή του, αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση εξαιτίας μιας πνευμονίας.

Πλέον, θα επικοινωνούσε μέσω υπολογιστή και ενός φωνητικού συνθεσάιζερ. «Ζω με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου εδώ και 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Υπάρχουν τόσα πράγματα που θέλω να κάνω πριν», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Guardian» το 2011.

Αυτή ήταν η νοοτροπία του αφότου έμαθε για την ασθένειά του και συνέχισε ακάθεκτος το έργο του και το 1988 δημοσίευσε το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου», στο οποίο εξηγεί με απλό τρόπο τις βασικές αρχές της Κοσμολογίας. Το βιβλίο θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και θα βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί το Σύμπαν. «Εάν βρούμε την απάντηση (στο «γιατί» της ύπαρξης του Σύμπαντος), θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής – εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού, θα γνωρίζουμε τον νου του Θεού», είχε αναφέρει.

Ο Χόκινγκ έχει δηλώσει ότι «δεν είναι θρησκευόμενος κατά τη συνήθη έννοια» και πιστεύει ότι «το Σύμπαν διέπεται από τους νόμους της επιστήμης. Οι νόμοι μπορεί να αποφασίστηκαν από τον Θεό, αλλά ο Θεός δεν παρεμβαίνει για να τους καταργήσει.»

Ως υποστηρικτής για πολλά χρόνια του Εργατικού Κόμματος, ο Χόκινγκ το 2000 έκανε ένα αφιέρωμα για τον δημοκρατικό υποψήφιο πρόεδρο Αλ Γκορ, αποκάλεσε την εισβολή στο Ιράκ του 2003 ένα «έγκλημα πολέμου», μποϊκόταρε ένα συνέδριο στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές του έναντι των Παλαιστινίων, έκανε εκστρατεία για τον πυρηνικό αφοπλισμό και υποστήριξε την έρευνα των βλαστικών κυττάρων, την καθολική υγειονομική περίθαλψη καθώς και δράσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018, από επιπλοκές της αμυοτροφικής σκλήρυνσης από την οποία έπασχε για 52 έτη.

Ακολουθούν ορισμένες από τις χρονολογίες-σταθμούς στη ζωή του:

1942: Γεννήθηκε στην Οξφόρδη.

1962: Λαμβάνει πτυχίο φυσικής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκινά σπουδές αστρονομίας στο Cambridge. Το 1966 εκδίδει τη διδακτορική του εργασία με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων».

1964: Μαθαίνει ότι πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

1965: Παντρεύεται την Τζέιν Γουάιλντ, από την οποία χώρισε το 1995 για να παντρευτεί την Ιλέιν Μέισον.

1974: Γίνεται στα 32 χρόνια του το νεότερο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, της διάσημης βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών.

1979: Διορίζεται καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έδρα την οποία θα διατηρήσει για 30 χρόνια.

1985: Χάνει οριστικά τη φωνή του αφού υποβλήθηκε σε τραχειοστομία εξαιτίας μιας πνευμονίας. Πλέον θα επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και ενός φωνητικού συνθεσάιζερ.

1988: Δημοσιεύει το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου», στο οποίο εξηγεί με απλό τρόπο τις βασικές αρχές της κοσμολογίας.

2007: Πραγματοποιεί πτήση σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος.

2014: Κυκλοφορεί η βιογραφική ταινία για τη ζωή του «Η θεωρία των πάντων» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς με πρωταγωνιστή τον Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος κέρδισε για την ερμηνεία του το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις