Ποιος ισχυρίστηκε,πείτε μου,ότι η Πασχαλινή κουζίνα–πλούσια πράγματι,έντονη και λιπαρή–ταιριάζει με ένα μόνο συγκεκριμένο τύπο κόκκινου κρασιού; Ποιος είναι,πάλι,εκείνος ο οινικά μονόχνωτος και τόσο μερολητικός που κοκκορεύεται “περήφανα” ότι τα κρασιά της Νεμέας δεν κάνουν για τα γευστικά δύσκολα χαρακτηριστικά των φαγητών του Πάσχα;

Εμένα μου μοιάζει σαν κι’εκείνους που αγνοώντας την Πασχαλινή γαστρονομική παράδοση απ’άκρου εις άκρον της Ελλάδας,αποθεώνουν την “τυπικότητα” του νοστιμότατου αρνιού σούβλας το οποίο–ειρήσθω εν παρόδω–επέβαλαν οι Ρουμελιώτες στα γαστρονομικά Πασχαλινά ήθη της Ελλάδας.

Ό,τι και να συμβαίνει,με οποιοδήποτε τρόπο και διαδικασία και να μεταφέρεται προς τα έξω,η αλήθεια είναι μία με μερικές βοηθητικές κατευθύνσεις:η πράγματι δύσκολη λόγω πλούτου-έντασης γεύσεων-και λιπαροτητας Πασχαλινή κουζίνα ΑΦΕΝΟΣ δεν ταιριάζει με ένα μόνο τύπο η τόπο προέλευσης κρασιου και ΑΦΕΤΕΡΟΥ κρίσιμο κριτήριο της καταλληλότητας για το Πάσχα είναι ο γευστικός πλούτος και το πάχος ενός κρασιού,ο πλούτος του φρούτου του αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων (κατά προτίμηση κόκκινων η πολύ σκουρόχρωμων).Να υπάρχουν και στοιχεία πικάντικων μπαχαρικών στο άρωμα και στη γεύση του κρασιού,μόνο κακό δεν κάνει!

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν και αφού είναι δεδομένο ότι το “έτσι λέγεται” δεν μπορεί να προσφέρει σοβαρά πράγματα αλλά και ότι όλα τα σοβαρά κρασιά Νεμέας πληρούν τις προυποθέσεις για συνύπαρξη με απαιτητικά κρεάτινα φαγητά (αρώματα κόκκινων και σκούρων φρούτων,καλή δομή,πλούτο γεύσης και σημαντικές τανίνες),η δική μας πρόταση για το Πάσχα είναι ασφαλώς ΝΕΜΕΑ και σας συνιστούμε με θέρμη να την ακολουθήσετε αφού κιόλας είναι επιλογή ΑΑΑ:πραγματικά,η Δρυόπη Reserve του Τσέλεπου και σπουδαίο κρασί είναι και στην νεαρή έκδοση της εσοδείας 2010 είναι ότι πρέπει για το Πάσχα!

Πραγματικά,συνδυάζει αριστοτεχνικά το πληθωρικό-έντονα φρουτώδες-άρωμα (πολυσύνθετο αρωματικό μπουκέτο από κόκκινα και σκούρα φρούτα,μαζί με κάποιους καπνιστούς τόνους και αγγίγματα πικάντικων αρωμάτων) με μία όμορφα πληθωρική και φινετσάτη γεύση το μαλακό και το σαρκώδες της συνδυάζονται με πιπεράτες τανίνες.Και το κρασί σε αποχαιρετά (επίγευση) με μία όμορφη αίσθηση βελούδου που διαρκεί για πολύ

Το Πάσχα είναι ιδιαίτερα παραδοσιακή γιορτή.Ωστόσο,ο εντυπωσιασμός με τον οποίο σε σφραγίζει αυτό το κρασί αλλά και το στυλ οινοποίησης του δίνουν μία extra διάσταση–κοσμοπολίτικη θα την έλεγα–η οποία συνδυάζει με μαεστρία το παλιό/παραδοσιακό με το νέο

Αλέξανδρος Σακκάς ([email protected])