Το καλοκαίρι και τα κρασιά που του ταιριάζουν

Το καλοκαίρι και τα κρασιά που του ταιριάζουν
Η Ελλάδα μοιάζει πανέτοιμη για το καλοκαίρι. Η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου στη Μεσόγειο, γεμάτη φώς και αισιοδοξία, κρατάει πάντα τις υποσχέσεις της. Η χαρά ζωής και η σαγήνη των επίγειων απολαύσεων έχουν περάσει στο προσκήνιο, έχοντας προ πολλού αφήσει πίσω τις χαμηλές θερμοκρασίες και την «σοβαρότητα» του χειμώνα. Το μεγάλο γεγονός, οι θερινές διακοπές, είναι κι’ αυτές προ των πυλών. 

Ακόμα κι’ αν δεν μπορούμε από τώρα να φύγουμε μακριά ,προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά με σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου σε κοντινά μέρη. Πολύ σύντομα, θα έχουμε αφήσει πίσω την ένταση της καθημερινότητας και για λίγο καιρό θα απολαμβάνουμε μόνο την γοητεία της πατρίδας μας, τη χαρά της ξεκούρασης και βέβαια τις γεύσεις του καλοκαιριού και της τοπικής κουζίνας.

Μπορεί στο Ελληνικό καλοκαίρι τα πάντα να αλλάζουν προς το χαλαρό και το χαρούμενο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι τα παιχνίδια με το εκτυφλωτικό φώς και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες δεν προσφέρονται για απόλαυση βαρειών και περίπλοκων γεύσεων. Δεν είναι η εποχή για πλούσια κουζίνα, παχειά και υπερβολικά στιβαρά φαγητά, ούτε για την απόλαυση κρασιών που η στιβαρότητα και ο πλούτος τους ταιριάζουν με τις θερμοκρασίες και τις ανάγκες του χειμώνα. Τώρα είναι η εποχή για το ελαφρύτερο και το απλό, όχι το απλοϊκό, γιατί μαζί με το ελαφρύτερο «χέρι» στην κουζίνα το Ελληνικό καλοκαίρι απαιτεί και την χρησιμοποίηση και προβολή υλικών που τονίζουν την γοητεία της αφαιρετικής απλότητας. Λαχανικά λοιπόν, ψάρια και θαλασσινά, φρούτα και φρουτοσαλάτες αλλά και ελαφρύτερα από τα συνηθισμένα τον χειμώνα επιδόρπια-με την κρέμα γάλακτος, τα βαριά σιρόπια και την σοκολάτα να ξεχνιούνται για λίγο καιρό! «Κάθε εποχή και τα κοσοτύμια της» δεν έλεγαν οι παλαιότεροι;

Αυτή την εποχή λοιπόν που θα απολαύσουμε την φινέτσα και την απλότητα της καλοκαιρινής κουζίνας, αλλάζει καθοριστικά και ο ρόλος των κρασιών στο θερινό τραπέζι. Σκοπός τους είναι πλέον να προβάλουν το «νεύρο» και τα «χρώματα» της καλοκαιρινής κουζίνας, προσπαθώντας να στείλουν στον ουρανίσκο σήματα αρμονικής συνύπαρξης και να δημιουργήσουν γευστικές εντυπώσεις που δυστυχώς ξεχνούμε όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Θα ήταν πολύ ωραίο να ξεχάσουμε για λίγο καιρό τα κόκκινα κρασιά, να αφεθούμε στη σαγήνη της δροσιάς, του «νεύρου» και της φινέτσας κι’ αν οπωσδήποτε θέλουμε να θυμόμαστε το κρέας ακόμα και στο «ντάλα καλοκαίρι», να αξιοποιήσουμε εναλλακτικές λύσεις με σπουδαίο ενδιαφέρον.

Έχουμε έτοιμο ένα σύνολο προτάσεων με μερικά από τα καλύτερα κρασιά που δοκιμάσαμε όλο τον χειμώνα και την άνοιξη που πέρασε. Δόξα τω Θεό, όλο και πιο συχνά διοργανώνονται στον τόπο μας οργανωμένες και συστηματικές γευστικές δοκιμές και παρουσιάσεις κρασιών όπου μεγάλες ομάδες επαγγελματίες και οινόφιλοι μπορούν να αξιολογήσουν τις εξελίξεις της Ελληνικής και διεθνούς οινοποιίας και να κάνουν εγκαίρως τις επιλογές τους. Οι επιλογές μας από όλη αυτή την περιπέτεια των γευσιγνωσιών απέκλεισαν για το καλοκαίρι τα ξένα κρασιά: όχι γιατί δήθεν δεν τα αγαπούμε αλλά γιατί καλοκαίρι στην Ελλάδα νοιώθουμε ότι σημαίνει πάνω απ’ όλα καλό Ελληνικό κρασί. Αφήσαμε επίσης στην άκρη όλα τα αγαπημένα κόκκινα κρασιά γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε τόσο ότι η κουζίνα και οι θερμοκρασίες του Ελληνικού καλοκαιριού δεν ταιριάζουν με κόκκινο κρασί όσο και ότι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για ενδυνάμωση των δεσμών μας με τη μαγεία των ροζέ κρασιών.

Ελάτε λοιπόν μαζί μας και απολαύστε τα αποτελέσματα των περιηγήσεων μας στις γευσιγνωσίες και τις παρουσιάσεις του χειμώνα και των επισκέψεων μας σε γνωστά και ακόμα άγνωστα οινοποιεία απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας. Να έχετε υπόψη ότι σάς επιφυλάσσουμε εκπλήξεις. Δεν ξεχνάμε μόνο τα κόκκινα κρασιά ούτε απλώς αποφεύγουμε τα υπερβολικά πλούσια και «λιπαρά» για τις συνθήκες του καλοκαιριού άσπρα κρασιά. Ξεχνάμε επίσης τα πιο διάσημα κρασιά της πατρίδας μας για να ανακαλύψουμε και να χαρούμε ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιού, ελάχιστα γνωστούς οινοποιούς που κάνουν σπουδαία δουλειά, άδικα παραγνωρισμένες περιοχές με ιδιαίτερα απολαυστικές προτάσεις και τέλος για να γνωρίσουμε ολοκαίνουργια κρασιά από καθιερωμένους οινοποιούς. Ο πλούτος τού Ελληνικού αμπελώνα είναι πραγματικά συναρπαστικός!


ΡΟΖΕ-ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Η «ευλυγισία» των ροζέ κρασιών και η ικανότητα τους να ανταποκρίνονται σε πολλά είδη ακόμα και των πιο εξειδικευμένων και δύσκολων γαστρονομικών αποστολών είναι γνωστές και παροιμιώδεις. Και όμως αυτός ο τόσο ενδιαφέρων τύπος κρασιού, πιθανότατα ο πιο συναρπαστικός από όλους, που μόνος του μπορεί να αντιμετωπίσει γαστρονομικούς συνδυασμούς που δεν μπορούν κόκκινα και άσπρα κρασιά μαζί, δεν έχει ακόμη την αποδοχή που του αξίζει στην Ελλάδα. Αδικημένα και παραγνωρισμένα, πολύ περισσότερο που η κατακόρυφη ποιοτική βελτίωση των Ελληνικών ροζέ κρασιών είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εντυπωσιακή από των λευκών και των κόκκινων! Και επιπλέον, σε καμία οινοποιητική χώρα δεν υπάρχει τύπος κρασιού που να τα βγάζει πέρα με τόσο μεγάλη επιτυχία και με τα λαδερά και με τις σαλάτες και με το κρέας και με το ψάρι και με τις εξωτικές κουζίνες και με τα απολαυστικά και τόσο δημοφιλή το καλοκαίρι barbeque…..

1.«Αβαντίς»,του Απόστολου Μούντριχα από την Εύβοια
2. «Βιβλία Χώρα», από την περιοχή του Παγγαίου
3. «Γέννημα Ψυχής» Μανωλεσάκη, από την περιοχή της Δράμας
4. «Παλαιός Άμπελος», από το Κτήμα Μίγα- στην περιοχή του 
      Τυρνάβου
5. «Βυσσινόκηπος», από το Κτήμα Παλυβού- στην περιοχή της   
      Νεμέας
6. Τέχνη Αλυπίας, από το Μικροχώρι της Δράμας
7. “Thema” Παυλίδη, από την περιοχή της Δράμας


ΝΕΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ

Είναι ολοκαίνουργια και ιδιαίτερα απολαυστικά κρασιά, από ποικιλίες σταφυλιού που ποτέ άλλοτε δεν είχαν χρησιμοποιήσει οι οινοποιοί τους. Δοκιμάσαμε πολλά, μια και η Ελληνική οινοποιία βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό, αλλά σάς προτείνουμε μόνο τα καλύτερα.

1. «Μαλαγουζιά» Αντωνόπουλου, από την περιοχή της Πάτρας
2. “Riesling” Αντωνόπουλου, από την περιοχή της Πάτρας
3. «Ονειρικός» ,από το Κτήμα Νίκου Φουντή στη Στράντζα της Νάουσας
(ποικιλίες «τού γιατρού», «ροδίτης», «μαλαγουζιά»)
4. «Ψιθύρων Οίνος», από τον Συνεταιρισμό Νεμέας (Ροδίτης και Chardonnay)
5. «Κατσανό», από τους Αμπελώνες Γαβαλά στη Σαντορίνη
(από τις τελείως άγνωστες ποικιλίες «Κατσανό» και «Γαιδουριά»)


ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Δεν μάς αρέσει καθόλου που ένας τόσο σαγηνευτικός τόπος, με τόσο μεγάλη ομορφιά και παραδόσεις αλλά και με σπουδαία προϊόντα, άργησε να παρουσιάσει δείγματα οινοποιίας με πραγματικό ενδιαφέρον. Μας γοητεύει, όμως, η σχεδόν «ξαφνική» εμφάνιση στο προσκήνιο μικρών οινοποιείων με απολαυστικά δείγματα σύγχρονης πραγματικά και σοβαρής δουλειάς

1. «Δάφνιος» (Θραψαθήρι-Βιδιανό), από τον Νίκο Δουλουφάκη Νομός Ηρακλείου)
2. «Λευκός» Στυλιανού (Βηλάνα - Θραψαθήρι), από τον Νομό Ηρακλείου
3. “Chardonnay”,από τον Μανώλη Καραβιτάκη (περιοχή Κολυμπαρίου Χανίων)


Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 

Είναι η μοναδική ζώνη Ο.Π.Α.Π που η ποικιλία σταφυλιού «Ασύρτικο» μεγαλουργεί, δίνοντας τον μόνο τύπο λευκού Ελληνικού κρασιού με σχεδόν απίστευτες δυνατότητες παλαίωσης

1.Σιγάλας 2003 
2.Αφιλτράριστο «Αηδάνι - Ασύρτικο» Χατζηδάκη 2004
3.Κτήμα Αργυρού «Βαρέλι» 2005


ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ SAUVIGNON BLANC

Μία ποικιλία σταφυλιού που δίνει κρασιά δροσερά και νευρώδη, υψηλότατου ποιοτικού επιπέδου, που πάνε γάντι με τις συνθήκες του Ελληνικού καλοκαιριού

1. Αιδαρίνη, από την Γουμένισσα Παιωνίας του Νομού Κιλκίς
2. Αντωνόπουλου, από την περιοχή της Πάτρας
3. Κτήμα Αβαντίς, από την Εύβοια
4. Κτήμα Άλφα, από το Αμύνταιο του Νομού Φλωρίνης


ΘΑΥΜΑΣΙΑ CHARDONNAY

Ξεχωρίσαμε μόνο δύο γιατί διατηρώντας πλούτο, βάθος και πολυπλοκότητα δεν έχουν την «λιπαρότητα» και το γευστικό πάχος που θα τα έκαναν ακατάλληλα για τις θερμοκρασίες και την κουζίνα του καλοκαιριού

1. Αρβανιτίδη,από τον Ασκό της περιοχής τού Σοχού (Νομός Θεσσαλονίκης)
2. «Παλαιόμυλος», από τους Αμπελώνες Ζαφειράκη (περιοχή Τυρνάβου)

Αλέξανδρος Σακκάς (alexsakkas.wine@gmail.com)