Εδώ και μερικά χρόνια το Χαλάνδρι εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα γευστικώς προάστια, πόλος έλξης για πολλούς Αθηναίους. Για να έχετε ένα μέτρο, το site του «α» συμπεριλαμβάνει 67 αξιόλογα μαγαζιά στο Χαλάνδρι, ενώ στην ανταγωνιστική Γλυφάδα το νούμερο στέκεται κάτω από τα 60 και με σαφώς μικρότερη ποικιλία προτάσεων.
Πάμε λοιπόν μια βόλτα με το μαχαιροπίρουνο στο χέρι για να δούμε τι παίζει… Κορυφαίο εστιατόριο της περιοχής, που βάζει το Χαλάνδρι στη διεθνή γαστρονομική σκηνή με το αστέρι Michelin που κατέκτησε φέτος, είναι το Botrini’s. Η υπερτοπική του έλξη οφείλεται στο celebrity status του δημιουργού του Έκτορα Μποτρίνι αλλά και στις αρκετά προσιτές τιμές του: με € 40 τρως ένα μενού 4 πιάτων με αρκετά amuse bouche, που περιέχει την περίφημη νερατζοσαλάτα με καπνιστό ξιφία και το «κατσικάκι με “πέτρες” ενός ξεχασμένου τόπου».
Μια και μιλήσαμε όμως για celebrity chef λίγο πιο πάνω, στην ανακαινισμένη πλατεία συναντάμε τον Γιάννη Λουκάκο και το Ψωμί κι Αλάτι. Το εστιατόριο που καθιέρωσε τη λογική της γαστροταβέρνας συνεχίζει ακάθεκτο, βάζοντας γκουρμέ πινελιές σε γεύσεις οικείες στο concept της ανανέωσης της ελληνικής κουζίνας. Σπεσιαλιτέ όπως το κοτόπουλο σοτέ με φασολάκια, μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα φέτας, το συκώτι με πουρέ σελινόριζας, μπέικον και σταφίδες και το καλαμάρι με τραγανή κρούστα και μαγιονέζα ελιάς δίνουν τον τόνο.
Από τη σκηνή του Χαλανδρίου δεν λείπουν ούτε τα εστιατόρια που καλλιεργούν στην κουζίνα και στο ντεκόρ τους μια μοντέρνα λογική με σαφή υπερτοπικό χαρακτήρα. Το White Elephant ήταν το κορυφαίο ασιατικό της Αθήνας το ’90. Το χάσαμε κάποια στιγμή, αλλά επανεμφανίστηκε σε έναν εντυπωσιακό χώρο με πανέμορφο κήπο και πισίνα, εξαιρετική πολυασιατική κουζίνα και σούσι, δυνατή μπάρα και πολύ καλές τιμές. Το Chefi The Restaurant είναι από τις πρόσφατες αφίξεις, με έναν καταπράσινο κήπο που έχει τη γοητεία της σπιτικής κηπουρικής και κουζίνα με κοσμοπολίτικη κατεύθυνση: το γκασπάτσο έχει τη λογική του ντάκου, που εκτός από ντομάτα συνδυάζει επιτυχημένα και καρπούζι, το ριζότο είναι αφιερωμένο στη χωριάτικη και ο σολομός σερβίρεται με μάνγκο, σόγια και wasabi.
Η ιταλική κουζίνα εκπροσωπείται με το Da Nonna, που εστιάζει σε νόστιμες ναπολιτάνικες πίτσες σε ιταλικό ξυλόφουρνο, καλοφτιαγμένες μακαρονάδες (ωραία καρμπονάρα ) κι επιτυχημένα ριζότο (τιμήστε αυτό με το σαφράν ) σε μια ήσυχη πράσινη αυλή μακριά από τη βοή, και το Antica Locanda, που σε ταξιδεύει στη γείτονα με τις καμάρες, τα μοναστηριακά τραπέζια, τις γωνιές­ με τα αρωματικά λάδια και την κουζίνα με τα ζυμαρικά στα βάζα.
Τα involtini di melanzane (από τα καλύτερα στην Αθήνα ) κρύβουν στα ρολάκια μελιτζάνας πληθωρική γέμιση από guanciale και καπνιστή scamorza και το ριζότο alla pescatora είναι πλούσιο σε θαλασσινά.
Η έθνικ παράμετρος ενισχύεται με εστιατόρια της Ανατολής. Πρώτο και καλύτερο το πέρσικο Αναχίτα, που σερβίρει εδώ και χρονιά αφράτα πιλάφια, ασυνήθιστες σπεσιαλιτέ όπως το κοτόπουλο ζέρεσκ μαγειρεμένο με ένα είδος φραγκοστάφυλων και το σιρίν με πορτοκάλι, αμύγδαλο, καρότο και φιστίκι Αιγίνης και ωραιότατα αρνίσια κεμπάπ και λαχματζούν. Όσο για το Pink Elephant, είναι η Ινδία σε συσκευασία τσέπης με σύγχρονο ντεκόρ.
Εκτός από τα κλασικά, δοκιμάστε tikka botti (μοσχάρι μαριναρισμένο σε μπαχαρικά κι εξωτικά φρούτα ) ή spicy okra αν σας αρέσουν οι μπάμιες και χαρείτε τις ωραίες χειροποίητες σάλτσες. Το Ancho Mexican Grill ως μια self service εκδοχή μεξικάνικου είναι όμορφο και μοντέρνο. Για κεμπάπ, έχεις λόγο να έρθεις στο Χαλάνδρι.
Ο Δημήτρης Αγοραστός μετέτρεψε το εστιατόριό του σε Αγοραστός Kebab συνεχίζοντας την αντίστοιχη φάση του Γέρακα. Το Άδανά του είναι πικάντικη ζημιά, το σαγανάκι με αβγά και σουτζούκι πύραυλος, ενώ τα μαγειρευτά ημέρας όπως ο μουσακάς είναι μερακλίδικα.
Το Εξ Ανατολής συνδυάζει επιτυχημένα το μοντερνισμό με την παράδοση σε έναν όμορφο, φωτεινό χώρο. Στην πίτα Καραντενίζ η τραγανή ζύμη συνδυάζεται με πικάντικο σουτζούκι, κασέρι, χαλούμι, ντομάτα και ο ελαφρύς καβουρμάς του Μπατανιάν γίνεται σαγανάκι γευστικότατο, με γιαούρτι και σουσάμι. Στο γήπεδο «ταβέρνα – μαγειρείο – μεζεδοπωλείο» το Χαλάνδρι έχει μεγάλη παράδοση. Υπάρχουν ιστορικά μαγαζιά όπως το όμορφα ανακαινισμένο Βραστό, που μοιάζει με σαλόνι σπιτιού.
Εκεί πηγαίνω για το φανταστικό μπιφτέκι και τα μαγειρευτά που εναλλάσσονται: αρνάκι φρικασέ, μοσχαροκεφαλή σιγοψημένη για έξι ώρες, πατσάς και το περίφημο βραστό μοσχάρι. Στο cult μαγέρικο Κίτσουλας, με ηγέτη τον κ. Χρήστο που τραγουδά καντάδες όταν έχει κέφια, βρίσκεις από απίθανους λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο­ περιωπής κι εξαιρετικές πίτες με φύλλο που ανοίγουν επιτόπου μέχρι ωραία κρεατόσουπα, φρικασέ, μουσακά και φανταστικά κουκιά από τον κήπο τους. Τουλάχιστον 50 ετών παράδοση έχει η Κυρά Μαρία με την πλακόστρωτη αυλή σε μια ήσυχη γειτονιά στα Σίδερα. Από τη δυνατή σχάρα βγαίνουν ζουμερά παϊδάκια και μπριζόλες, από το τηγάνι ωραία κεφτεδάκια και πατάτες. και για φινάλε σωστά σιροπια­σμένα ραβανί και καρυδόπιτα.
Γοητευτική ποπ νοσταλγία στην παλιά μονοκατοικία όπου στεγάζεται την Μπεμπέκα και στις όμορφες αυλές της ατμόσφαιρα γειτονιάς. Τα ονομαστά τηγανητά κολοκυθάκια είναι κόλαση, η σπάνια σκορδάτη σπλήνα εξαιρετική, το γαλλικό κατσικίσιο τυρί ωραίος μεζές με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί και καραμελωμένα κρεμμύδια, η μους λεμονιού με μπισκότο ωραία πινελιά για το τέλος. Τολμηρά ανακαινισμένη βρίσκουμε και τη Μονοκατοικία. Ο μικρός της κατάλογος περιέχει καλή καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, μυρωδάτη χοιρινή τηγανιά, νόστιμο καγιανά με ποιοτικό λουκάνικο, απρόσμενο ριζότο με άγρια μανιτάρια και πετιμέζι και ωραιότατα γλυκά όπως το τρίγωνο με κρέμα, μήλα και γρανίτα κρασιού.
Κατά τη γνώμη μου ο Τζίτζικας και Μέρμηγκας του Χαλανδρίου είναι ο ομορφότερος της αλυσίδας, στεγασμένος σε μια μονοκατοικία με απλόχωρη αυλή. Πιάτα όπως το ριζότο σουπιάς με μελάνι και πεκορίνο Αμφιλοχίας, χοιρινά μπριζολάκια με πορτοκάλι και μέλι Ταϋγέτου, μουσακαδάκι αρνιού με λαχανικά, μυρωδικά και σάλτσα ψητής ντομάτας, βλίτα σαγανάκι με ντομάτα, ξίγαλο Σητείας και μυρωδικά είναι χαρακτηριστικά της νεωτεριστικής διάθεσης της κουζίνας. Περνάς την είσοδο της παλιάς υφασματαποθήκης και νομίζεις ότι μπαίνεις σε θερινό κινηματογράφο στην αυλή της Φλυαρίας. Εδώ πετυχαίνουν πολύ την τηγανιά με ζουμερότατο μαριναρισμένο κοτόπουλο, χυμώδες χοιρινό και ορεκτικές πιπεριές. Η νοστιμάδα των μαγειρευτών αποδεικνύεται βαθιά στον μπεκρή μεζέ. Το τηγάνι άψογο και στεγνό, βγάζει στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα αστέρι και αφράτους μαμαδίστικους κεφτέδες που μοσχοβολάνε δυόσμο.
Με μουσική από Πέμπτη μέχρι Σάββατο ντύνει το Περί Ουσίας νοστιμιές σαν τα «μπουτάκια της χανούμισσας» (κιμάς, φέτα, κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά ), το χουνκιάρ μπεγεντί, την πικάντικη χοιρινή κρασοτηγανιά με φέτα, το κοτόπουλο με μαστίχα και τα νόστιμα κοψίδια στη σχάρα. Ακόμη μία όμορφη μονοκατοικία με κήπο αποτελεί το σκηνικό της μοντέρνας ταβέρνας Υδρούσσα.
Από τα σημεία αναφοράς στο Χαλάνδρι, προτείνει ένα μεγάλο κατάλογο όπου βρίσκεις γκιουζλεμέδες, αληθινές τηγανητές πατάτες με αβγά, ανατολίτικο κεμπάπ με μοσχάρι και πρόβατο αλλά και ριγκατόνι με ντομάτα, κάππαρη κι ελιές. Ο Ζύθος κατοικεί σε ένα παλιό αρχοντικό του ’50 με πληθωρικό ξύλο και πέτρα. Η ποικιλία των ετικετών μπίρας είναι τεράστια και συνδυάζεται με κότσια, λουκάνικα, σνίτσελ κατά τη γερμανική παράδοση αλλά κι ένα «ρωμαϊκό όργιο» σε ξύλινο πιάτο ενός μέτρου. Δίπλα του το καινούργιο Ζύθος Μεζεδοπωλείο, στιλάτο και ανοιχτόκαρδο, εστιάζει στις γεύσεις ενός μοντέρνου ψητοπωλείου.
Στο Μουστάκι σερβίρουν χειροποίητα καλαμάκια, καρέ αρνιού, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, γαλοπούλα συν κάποια πιάτα ημέρας. Τα συνδυάζουν με περίπου είκοσι ετικέτες κρασιού, κυρίως ντόπιες. Μετά τα μεσάνυχτα που κλείνει η κουζίνα, ωστόσο, έχουν την πρόθεση να συνεχίζουν με κοκτέιλ κρασιού και ποτό. Λέμε να κλείσουμε τη βόλτα στο Χαλάνδρι κάπως ασυνήθιστα, με τοMelouk. Ένα λουκουμά μπαρ με βιομηχανική αισθητική και λουκουμάδες που ξεκινούν από ριγανάτοι (με φέτα και ντομάτα ), για να φτάσουν σε ξινομυζήθρα με μέλι, ζαμπόν και μπέικον με μπλε τυρί αλλά και σοκολάτα με σαντιγί.
Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων
Αγοραστός Kebab
Πλ. Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι
Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι
Antica Locanda
Αγ. Γεωργίου 28, Χαλάνδρι
Chefi The Restaurant
Περικλέους 31, Χαλάνδρι
Da nonna
Γρίβα 18, Χαλάνδρι
Ζύθος Beer Restaurant
Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι
Ζύθος Μεζέ
Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι
Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι
Κυρά Μαρία (η)
Κωστή Παλαμά 5, Σίδερα Χαλανδρίου
Melouk
Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι
Μονοκατοικία
Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι
Μουστάκι
Λεωφ. Πεντέλης 104 & Μεταμορφώσεως 1, Χαλάνδρι
Μπεμπέκα
Διονύσου 16, Χαλάνδρι
Περί Ουσίας
Θησέως 25 & Δ. Πλακεντίας, Πλ. Κέννεντυ, Χαλάνδρι
Pink Elephant
Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι
Τζίτζικας και Μέρμηγκας
Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι
White Elephant
Αγ. Παρασκευής 124, Χαλάνδρι
Ψωμί & Αλάτι
Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
Πηγή: www.athinorama.gr
Γιάννης Πλατής ([email protected])